Previziuni sumbre ale polițiștilor

Borfașii vor lua cu asalt străzile Constanței?

1467
8
Borfașii vor lua cu asalt străzile Constanței? - fondborfasiivorluacuasaltstrazil-1390747950.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți tâlhari și hoți mărunți pe străzile din Constanța - la asta se așteaptă polițiștii de la 1 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. 
Legislația penală din țara noastră are nevoie de modificări - asupra acestui aspect toată lumea este de acord. Prin urmare, de ani buni deja se tot lucrează la proiecte ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Iar de la 1 februarie - adică în mai puțin de o săptămână! - trebuie să intre în vigoare noua formă a celor două coduri. Polițiștii constănțeni sunt, însă, nemulțumiți de noile prevederi penale și spun că, în loc să le ușureze activitatea, le-o face aproape imposibilă în unele cazuri. 
"Noi ce rol mai avem, dacă nu putem să-i punem după gratii?"
Un exemplu elocvent în acest sens, ce ne-a fost oferit de polițiștii care lucrează în dosare penale, este referitor la furt. Pedeapsa pentru cei care fură a fost redusă aproape la jumătate (hoții vor risca între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă), astfel că va fi îngreunată reținerea și arestarea preventivă. Dar ce îi nemulțumește cel mai mult pe oamenii legii este faptul că furturile urmează să fie anchetate doar la plângerea prealabilă a victimei. "Ceea ce înseamnă că victimele vor veni, vor depune plângere pentru a-i găsi bunurile care i-au fost furate din curte sau poate telefonul care le-a fost furat pe stradă. Riscăm însă ca, după ce recuperăm bunul, victima să-și retragă plângerea penală, mulțumită că s-a văzut cu telefonul înapoi", ne-a spus un ofițer din cadrul Poliției municipiului Constanța, care a preferat să rămână anonim. Iar oamenii legii se așteaptă la multe situații de genul acesta, căci experiența le-a dovedit deja că oamenii nu vor să ajungă să dea cu subsemnatul pe la Poliție sau să dea declarații prin săli de judecată. "În concluzie, mulți dintre hoții mărunți, care fură pe stradă sau de prin curțile oamenilor, vor rămâne în libertate și vor continua să acționeze! În situația asta, noi ce rol mai avem, dacă nu putem să-i punem după gratii?", se întreabă omul legii. 
Mulți sunt la prima abatere, scapă cu pedepse mai mici
De asemenea, nici faptul că noul Cod Penal este mai blând cu hoții începători nu-i mulțumește pe polițiști. Astfel, în cazul persoanelor închise pentru furt, condamnate la o pedeapsă mai mare de trei ani, se aplică legea favorabilă - adică pedepsele vor fi scurtate la ma-ximumul prevăzut de noul cod. Și, din nou, un motiv pentru ca străzile Constanței să se umple de hoți. 
"În plus, față de infractorii începători legea este mai blândă. Dar, la ora actuală, foarte mulți dintre infractorii cu care ne confruntăm sunt la prima abatere. Nu se mai poate vorbi decât în rare cazuri de hoți cu antecedente penale, cu infractori cu ani grei de pușcărie în spate. Cei mai mulți sunt puștani la primele fapte, sunt tineri care consumă etnobotanice și, rămași fără bani, smulg telefoane mobile elevilor sau poșetele femeilor, în plină stradă. Numai în 2012, de exemplu, au fost peste 600 de tâlhării comise în municipiul Constanța, am avut peste 100 de persoane arestate, iar mulți dintre ei erau la primele fapte", a precizat un alt polițist constănțean. La fel cum, în multe furturi din locuințe sau din mașini, făptașii sunt de ase-menea hoți aflați la prima abatere. În consecință, spun oamenii legii, instanțele de judecată vor ține cont iar aceștia vor primi pedepse mai mici sau amenzi. 
În schimb, un aspect este benefic: infractorii nu vor mai putea fi eliberați condiționat dacă prejudiciile nu au fost recuperate. 
În prezent, la nivelul penitenciarelor din țară sunt analizate dosarele tuturor persoanelor private de libertate, iar, până în prezent, se vehiculează că aproximativ 6.000 de deținuți vor părăsi pușcăriile mai devreme.


Comentează știrea

cristi
27 ianuarie 2014
telefon

Azi se implineste un an de cand am depus plangere pentru un telefon furat la sectia 5.Nici un raspuns......liniste totala.Chiar am indicat si un suspect.Pauza.Totul e in regula.Eu nu Mai am telefon ei au AN-uri

Papu
27 ianuarie 2014
Votati USL

Bosorogii analfabeti si prostimea care au votat USL acum sunt multumiti ??. Asa va trebuie si sa dea cel de sus si mai rau. Hoti ati votat, de hoti sa aveti parte. Cel de sus a facut o mare greseala cand a creat lumea, a stabilit ca prostia sa nu doară. Păcat !

Jack
27 ianuarie 2014
Telefon

Si eu am sesizare la sectia 5 pentru un telefon din anul 2012!!! Tot pauza...... Militia e de tot rahatul, ca ne trebuie mandat , ca ne trebuie nu stiu ce... O tara de hoti si politicieni mincinosi . Niciodata la vot !!

geo
27 ianuarie 2014
de ce dupa gratii

de ce dupa gratii sa stea la caldura si papica pe banii nostrii, lagare de munca se produce au ce manca si cu ce incalzi nu sa rabde

Andrei
27 ianuarie 2014
topica de nota 10

Pentru autorul articolului. Nu am trecut de titlu pentru ca a-ti dato cu batan balta dela inceput. Titlul corect ar fi "Vor lua borfasii cu asalt strazile constantei?". Am scris si agramat, poate-poate ma ve-ti intelege.

dana
27 ianuarie 2014
Luati-va caini rai in curte, fratilor...

Mii de hoti vor fi elibearati? Nu va simtiti in siguranta? Luati-va caini si dresati-i, mai ales care stati la curte. Cand vede hotul un dulau sau doi in curte, se gandeste de doua ori inainte de a sari gardul...Luati un maidanez...moare cu hotul de gat...si tot e ceva. Va apara mai bine ca politia.

birjar
28 ianuarie 2014
SECTIA 5 - cea mai slaba dpdv profesional din tot orasul

CEI MAI PROSTI POLITITSIPOSIBILI, SUNT LA SECTIA 5. DEZAMAGIRE TOTALA! INCREDIBIL. si eu am depus plangere si nu am fost in stare sa instrumenteze un caz. PENIBILII!

birjar
28 ianuarie 2014
SECTIA 5 - cea mai slaba dpdv profesional din tot orasul

CEI MAI PROSTI POLITISTI POSIBILI SUNT LA SECTIA 5. DEZAMAGIRE TOTALA! INCREDIBIL. si eu am depus plangere si nu au fost in stare sa instrumenteze un caz. PENIBILII!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Furt din Pădurea Comorova
Pagina a fost generata in 0.6416 secunde