Bombă pentru constănțenii cu mașini. RCA-ul explodează. Prețurile sar de 3.000 lei

Duminică, 28 Decembrie 2014
6274

Articole de la acelaşi autor

RCA-ul va fi mai scump de anul viitor. Pentru că polița se calculează în funcție de anumiți factori, cum ar fi vârsta, puterea mașinii, dar și numărul de tamponări din județul respectiv, Constanța devine astfel cel mai scump județ din țară. Tinerii de până la 30 de ani vor plăti, începând cu 2015, prețuri de peste 4.000 lei pentru o asigurare pe un an. 


Incidența daunelor diferă în funcție de vârsta șoferului, de județul unde conduce și de puterea mașinii asigurate. Cu cât daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atât prețul este mai mare. Conform studiilor făcute în funcție de prețurile practicate de brokeri, Constanța va fi, anul viitor, cel mai scump oraș în ceea ce privește polițele RCA. 


Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor plăti, din 2015, sume exorbitante, pentru că pe acest segment se produc cele mai multe tamponări și accidente. Totodată, la polul opus se situează persoanele de peste 60 de ani, care vor plăti sume modice pentru RCA, această categorie de persoane fiind și cea care are cele mai multe facilități. 


Diferențe enorme de preț între județe 
Orașele aglomerate presupun plata unei polițe de asigurare mai scumpe, mai ales atunci când vorbim despre Constanța, București și, în general, estul țării. La polul opus se situează orașele din vestul țării, unde frecvența redusă a daunelor și, implicit, a accidentelor face ca RCA-urile să fie mai ieftine. Diferențele dintre județe sunt uriașe. Un tânăr cu vârsta de până în 30 de ani din Constanța va plăti, pentru un RCA pe un an de zile, între 3.200 lei și 4.300 lei. Dacă tânărul respectiv ar fi avut mașina înmatriculată într-un alt județ, cum ar fi Timiș, Buzău sau Sălaj, prețurile s-ar fi situat între 2.000 și 2.700 lei. Atenție însă, calculul a fost făcut pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică medie, până în 1600 cmc, așadar tarifele cresc și mai mult pentru cei cu mașini puternice.


Prețuri mici pentru cei în vârstă 
Un tânăr sub 30 de ani poate plăti de până la zece ori mai mult decât o persoană de 60 de ani care conduce același tip de mașină. Din cauza frecvenței mari a daunelor (numărul accidentelor în care sunt implicați tineri este de peste două ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importantă diferențiere a clientelei este făcută pe criterii de vârstă și experiență la volan. De exemplu, pentru același autoturism cu motor de 1,6 litri, pe benzină, un șofer de 22 de ani va plăti, pentru un an, între 3.200 și 4.300 lei. Pentru aceeași mașină, însă pentru un șofer de 63 de ani, va rezulta un RCA între 640 și 800 lei, pe un an de zile. 


Și șoferii între 30 și 60 de ani vor plăti mai mult decât sexagenarii. Un șofer de 47 de ani va plăti, pentru o poliță încheiată pe un an, între 650 și 1.100 lei. 


"ASF a comunicat faptul că societățile de asigurări sunt în pierdere și trebuie să majoreze tarifele RCA. Această normă, în loc să protejeze păgubitul, protejează firmele de asigurări și bugetul lor", a precizat, pentru Cuget Liber, Cristian Muntean, președintele ASSAI. Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) spune că anul acesta, prețul RCA pentru tinerii sub 30 de ani a crescut chiar și cu 250%, iar din luna ianuarie 2015, ASF anunță că se vor aplica noi majorări, de 30%. 


Pagina a fost generata in 0.3296 secunde