Biologul care a fost încoronat "Polițistul Anului"

1565
1
A studiat biologia, a activat încă de când era copil în sfera ONG-urilor de mediu, iar de nouă ani ajută la punerea infractorilor după gratii. Subcomisarul Daniel Popescu este expertul în balistică judiciară și biologie din cadrul Serviciului Criminalistic, iar anul trecut a primit titulatura de "Polițistul Anului" la Constanța. 

În laboratoarele Serviciului Criminalistic din cadrul Poliției Constanța ajung toate dovezile ridicate de la locul unei infracțiuni petrecute în județul nostru. Aici sunt cercetate în amănunt, pentru a se stabili cine este vinovat de comiterea fărădelegilor, dar și cum a procedat; iar expertizele realizate de specialiștii acestui serviciu - fie că este vorba de grafoscopie, dactiloscopie, traseologie, balistică sau biocriminalistică - sunt recunoscute de orice instanță din Uniunea Europeană.

Unul dintre criminaliștii constănțeni, de a cărui inteligență, putere de sinteză și atenție depinde punerea după gratii a infractorilor este subcomisarul Daniel Popescu. Expert în balistică și biocriminalistică, în sarcina lui cade, pe de o parte, cercetarea armelor și muniției folosite în infracțiuni, iar pe de altă parte analizarea urmelor de sânge sau țesuturi umane de la fața locului.

Pentru activitatea desfășurată în cadrul Poliției Constanța, în 2010 a fost avansat în grad înainte de termen, prin ordin de ministru, "pentru merite deosebite în dezvoltarea criminalisticii". În anul următor, subcomisarul Daniel Popescu a primit distincția "Polițistul Anului", după ce, și datorită contribuției sale, Serviciul Criminalistic din cadrul Poliției Constanța s-a clasat pe locul II pe țară la identificări criminalistice.

Polițist de aproape un deceniu

Are 36 de ani, este angajat al Poliției Constanța de nouă ani și își face meseria cu pasiune. "În 2003 am aflat accidental că se scotea la concurs un post de biolog în cadrul Serviciului Criminalistic. Era singura activitate din Poliție care m-ar fi interesat. Personal, am considerat-o mai mult ca fiind o activitate civică, eu venind din sfera ONG-urilor, unde activam din anii 90. Mi s-a părut o activitate interesantă. Înainte de a participa la concurs, am discutat întâi cu un fost medic legist, care mi-a spus mai multe despre acest serviciu", mărturisește polițistul referitor la începuturile în această profesie. Ulterior, în 2009 a obținut brevetul de expert balistică judiciară și biologie.

"Pe partea de biologie, odată cu lansarea Laboratorului de genetică judiciară din cadrul Institutului Național de Criminalistică în 2004, activitatea se reduce treptat, pentru că în genetică sunt rezultate mult mai rapidă și precise decât în serologia clasică. În serologie obții o anumită grupă sanguină, dar nu-ți identifică și persoana, ajungi tot la ADN și trebuie trimise probele la București. Pentru mine, biologia a fost un hobby, iar partea cu balistica este o pasiune din familie.

În plus, meseria noastră nu este monotonă. Suntem puși tot timpul în situații inedite, trebuie să luăm în calcul toate variantele posibile, să căutăm soluții. Este antrenant și, câteodată, epuizant. Este o activitate solicitantă, dar frumoasă", a continuat bărbatul.

Aprecieri pentru spiritul inovativ

Cu greu reușim să-l convingem să ne spună câteva cuvinte despre experimentele la care, împreună cu colegii, a recurs pentru rezolvarea unor cazuri. Căci de multe ori, în această linie de muncă, se recurge la improvizații, iar criminologii constănțeni și în special subcomisarul Daniel Popescu sunt apreciați la nivel național pentru spiritul inovativ.

Unul dintre cazurile de referință la rezolvarea căruia au lucrat a fost asasinarea familiei Alexandru și Lucreția Ion, și a fiicei lor Amalia, din Mangalia. "Procurorul a solicitat să evidențiem care a fost distribuția sângelui în apartament, cât de extinse au fost urmele, în condițiile în care acestea au fost îndepărtate. Atunci am folosit pentru prima dată luminolul, o soluție care-ți permite vizualizarea urmelor de sânge. Ne-am documentat, pentru că în bibliografie era citată metoda, dar nu am mai găsit pe nimeni care să o fi preparat în România. A durat vreo cinci ani până am găsit reactivii prin țară, am făcut probe și abia apoi ne-am desfășurat activitatea în apartament. La data respectivă am făcut și o modificare la rețeta din cărți, pentru că citările din bibliografie erau mai vechi, iar unii compuși nu se mai găseau", a povestit Daniel Popescu.

Discovery Channel, sursă de inspirație câteodată

Ulterior, subcomisarul și colegii săi au fost deschizători de drumuri și în utilizarea gelului balistic la probarea infracțiunilor. "Crescând incidența la uzurile de armă neletală, unde era vorba de energii mai mici decât în cazul glonțului și având de rezolvat anumite cazuri, am fost puși în imposibilitatea de a face niște determinări. Atunci a trebuit să ne inspirăm un pic de la «Miythbusters» (n.r. emisiunea Distrugătorii de mituri, de pe Discovery Channel), pentru realizarea gelului balistic", a afirmat polițistul. "În expertiza criminalistică, se lucrează cu «materialul clientului», cu ce ne furnizează colegii care fac cercetarea la fața locului și capacitatea de sinteză a celui care gestionează cazul. În rest… sunt metode de uzanță comună care nu au nimic deosebit în ele. Diferența față de filmele de genul CSI este că expertiza nu se încadrează în 45 de minute și nu este făcută de un singur om", a adăugat el.

În prezent lucrează la alte experimente, dar preferă să le țină sub tăcere, pentru că anchetele sunt încă în desfășurare.

Descoperirea ucigașilor taximetristului Hari Băcanu - o provocare

Un alt caz care a însemnat o provocare a fost uciderea taximetristului Hari Băcanu. Victima a fost împușcată, iar apoi incendiată, iar criminaliștii au trebuit, printre altele, să dovedească faptul că alica de aer comprimat găsită a provenit de la pistolul cu care a tras Adam Paul Mecu, unul dintre suspecți. "Arma utilizată a fost un pistol cu aer comprimat, iar alica avea 4,5 milimetri în diametru. Ne-am chinuit, dar am reușit", a afirmat omul legii. Nu doar cazurile cu violență pot să fie provocări. "Și în cazuri banale, precum un furt din garaj, poți să întâmpini dificultăți tehnice și să te chinui câteva zile", a completat polițistul.

Deși a primit mai multe oferte să-și pună în aplicarea priceperea în alte instituții, le-a refuzat. "Sunt pasionat de ceea ce face și este vorba și despre colectiv. Prețuiesc mai mult aceste aspecte", ne spune zâmbind. La fel, atunci când este întrebat cum se împacă viața de familie cu profesia solicitantă: "Am multă înțelegere din partea soției…".

Lăudat de șefi

Inspectorul șef al Poliției Constanța, comisarul șef Valentin Burlacu, a avut numai cuvinte de laudă la adresa subcomisarului Daniel Popescu: "Un lucrător deosebit, un profesionist, un băiat care-și face meseria cu dedicație și sunt mândru că sunt coleg cu el".

Comentează știrea

politist
17 octombrie 2012
cinste lui

Bravo, poate cu mai multi de Daniel vom face o politie curata si performanta la Constanta

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : CARTIERELE TERORII
Pagina a fost generata in 0.9225 secunde