Bicicliștii au ajuns teribiliștii șoselelor! „O iau pe urmele motocicliștilor, vor să fie kamikaze!”

1134
Bicicliștii au ajuns teribiliștii șoselelor! „O iau pe urmele motocicliștilor, vor să fie kamikaze!” - fondbiciclisti-1636395636.jpg

Articole de la același autor

Deplasarea pe bicicletă sau trotinetă a fost încurajată în ultimii ani, în condițiile aglomerării șoselelor cu autoturisme. De altfel, în fiecare localitate au început să apară piste pentru aceste mijloace de transport ecologice. Însă, se constată că nici acești participanți la trafic nu sunt mai disciplinați!

Traficul rutier în Constanța este aglomerat, indiferent de sezon, după cum constată, cu revoltă, orice constănțean. Iar un trafic aglomerat se traduce prin timp mai mult pierdut pe drumuri, risc crecut de accidente – fie ele și ușoare! -, nervi și alte neplăceri. În aceste condiții, tot mai mulți participanți la trafic apelează la alte mijloace de transport, ecologice și rapide. Vorbim despre biciclete și trotinetele electrice. În ultimii ani, a crescut numărul constănțenilor care pornesc spre locul de muncă sau spre parc, în timpul liber, pe biciclete. De vreo doi ani, acestora li s-au alăturat și tinerii care se deplasează pe trotinetele electrice. Administrațiile locale din județul Constanța vin în sprijinul lor și, lent dar sigur, în comunități și-au făcut loc pistele pentru bicicliști. De altfel, în repetate rânduri militanții pentru o viață sănătoasă au atras atenția asupra faptului că lucrurile nu se mișcă suficient de repede și bicicliștii nu au suficiente piste.

Se constată însă că, asemenea altor participanți la trafic, și în rândul bicicliștilor sunt numeroși cei care nu respectă regulile rutiere. „Se întâmplă frecvent să întâlnesc pe șosea bicicliști care nu sunt echipați cu veste reflectorizante noaptea, nu au lumini de semnalizare la biciclete, se deplasează pe carosabil, nici nu îi vezi până în ultima clipă. Ei nu înțeleg că în felul acesta pun în pericol viața tuturor: atât a lor, pentru că nu au practic nicio protecție, dacă sunt luați pe capota unei mașini care circulă fie și cu 50 km/oră! O iau pe urmele motocicliștilor, se transformă în kamikaze!”, a semnalat Florin Costache, un șofer revoltat.

Cele semnalate de constănțean au fost constatate și de polițiștii rutieri, în cea mai recentă razie în trafic, realizată la sfârșitul săptămânii trecute, pe șoselele din județul Constanța. Oamenii legii au aplicat sute de sancțiuni, în doar două zile.

„În perioada 2-3 noiembrie, polițiști din cadrul Serviciului Rutier și cei ai formațiunilor rutiere din județul Constanța au organizat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră. În urma activităților, polițiștii au aplicat 301 sancțiuni contravențonale, în valoare totală de peste 100.000 de lei, dintre care 43 pentru nerespectarea legislației în ceea ce privește circulația pe bicicletă, 12 pentru nerespectarea regulilor privind deplasarea pe trotineta electrică și 5 pentru nerespectarea normelor legale referitoare la circulația cu mopedul. Totodată, au fost reținute 13 permise de conducere, dintre care 10 pentru depășirea, cu peste 50 km/h, a vitezei legale”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județeană Constanța.

„Au fost aplicate sancțiuni pentru nedotarea bicicletei cu mijloace de semnalizare și iluminare, pentru neechiparea biciclistului cu cască de protecție și vestă reflectorizantă, cât și pentru circulația prin alte locuri decât cele stabilite prin lege, în zonele unde există piste de biciclete”, a precizat comisarul șef Constantin Stoian, șeful Serviciului Rutier Constanța.



Accidente puține, dar cu urmări tragice


E drept că la nivelul județului Constanța numărul incidentelor rutiere în care au fost implicate biciclete sau trotinete este redus pe parcursul unui an, dar consecințele pot fi dintre cele mai grave. Reamintim că, în luna septembrie a avut loc, pe DN 3, la ieșire din Cobadin, un tragic incident rutier în care un biciclist de 53 de ani și-a pierdut viața. Un alt accident soldat cu moartea unui biciclist, de 35 de ani, a avut loc pe drumul spre Mangalia. În cazul respectiv, șoferul nu a văzut vehiculul pe două roți, l-a lovit din spate, victima a fost proiectată pe sensul opus de mers, unde a fost izbită de altă mașină.

Reamintim că, potrivit Codului Rutier, este interzisă conducerea bicicletei pe drumurile publice de persoane care nu au împlinit 14 ani. Pe timp de noapte, bicicletele trebuie să fie echipate cu lumină albă sau galbenă, în partea din față, iar în spate, cu lumină roșie, și cel puțin un dispozitiv fluorescent reflectorizant. De asemenea, bicicliștilor le este interzis să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există o cale laterală sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit; nu au voie fără îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până dimineață sau când vizibilitatea este redusă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3717 secunde