Mituri spulberate

Beția cu salată, mere verzi și pătrunjel. Cum să îi convingi pe polițiști că nu ai băut

1986
1
Beția cu salată, mere verzi și pătrunjel. Cum să îi convingi pe polițiști că nu ai băut - fondmituri-1405360511.jpg

Articole de la același autor

"Am mâncat o salată cu prea mult oțet" sau "E de la niște mere verzi" sunt doar două dintre cele mai folosite scuze pe care le invocă șoferii prinși băuți la volan. Iată cât de adevărate sunt aceste mituri pe care unii chiar le cred și le folosesc pentru a scăpa de amendă sau de suspendarea permisului.

Polițiștii Serviciului Rutier se confruntă zi de zi cu o mulțime de șoferi care se urcă la volan, după ce au consumat un păhărel de "ceva", suficient, cred ei, cât să nu le scoată la iveală o alcoolemie ridicată în cazul unui control. Pentru orice eventualitate, în cazul în care aparatul Dragger indică o alcoolemie ridicată, cei mai mulți dintre ei vin cu explicații ce, în timp, au ajuns la rang de mit.

"Legenda" lui Gheorghiu

Un exemplu recent, în care o astfel de legendă a fost folosită drept explicație pentru existența alcoolului în organism, este cel al cântărețului de muzică ușoară Gheorghe Gheorghiu. Weekend-ul trecut, artistul a fost prins în trafic, conducând în stare de ebrietate. În urma verificării făcute cu aparatul etilotest, polițiștii au constatat că Gheorghiu avea o alcoolemie de 0,16 la mie. Explicația lui a fost aceea că a mâncat o salată înainte de a se urca la volan.

Este totuși posibil ca oțetul dintr-o salată să indice existența unei cantități de alcool în aerul respirat? Bineînțeles că nu. "Gradele din oțet, indiferent de care este acesta, sunt acetice, nu alcoolice. Dacă cineva consumă prea mult oțet, cel mai probabil, se va alege cu un ulcer, nicidecum cu o stare de ebrietate", a explicat comisarul-șef Gabriela Iacob, șeful Biroului Rutier Mangalia și cea care a coordonat controlul în urma căruia a fost prins Gheorghe Gheorghiu. Explicația este simplă: oțetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentația alcoolului.

Mere verzi și gogonele murate

Nici dacă ar fi încercat explicația cu mâncatul merelor verzi, șoferul n-ar fi reușit să convingă pe cineva că nu a băut înainte de a se urca la volan. Mitul este acela că, după ce au fost consumate, merele verzi pot avea un efect de fermentație în stomac, ceea ce poate cauza existența alcoolului în organism. "Merele verzi nu se fac țuică în organism și nici alte fructe. Nu suntem alambicuri", a mai spus Gabriela Iacob.

Același lucru este valabil și pentru cei care au băut, dar susțin că au mâncat gogonele murate sau castraveți murați. "Oțetul dintr-o salată, merele verzi sau murăturile nu au absolut nicio relevanță la o testare cu etilotestul sau la o analiză de sânge. Alcoolemia depistată provine strict din alcoolul pur consumat", a explicat și medicul legist Mihai Onciu, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța.

Pătrunjelul și berea "permisă"

De asemenea, cei care cred că pot consuma alcool și apoi pot masca acest lucru mestecând câteva fire de pătrunjel, ar trebui să se gândească de două ori. Pătrunjelul nu face decât să schimbe halena, mirosul emanat prin respirație. Aparatul Dragger depistează prezența vaporilor de alcool în aerul expirat, nu a mirosului. În concluzie, chiar și două legături de pătrunjel, îmbibate în mujdei de usturoi, nu elimină concentrația de alcool ce poate fi depistată de un etilotest.

Puteți să beți o bere și apoi să vă urcați la volan? Deocamdată nu. Vă reamintim că modificările Codului Rutier, ce ar fi trebuit să fie implementate anul trecut cu privire la limita permisă a alcoolemiei, nu au mai fost făcute. Așadar, dacă aveți o concentrație de alcool ce depășește 0,1 la mie în aerul expirat, veți fi sancționați și riscați să vă pierdeți permisul.

Comentează știrea

marketglory
25 iulie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. emal: [email protected] YM: stanciuadrian33

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0318 secunde