"Benzi de cuie" pentru a opri șoferii fugari. Ce părere au polițiștii despre metoda împrumutată din Europa

692

Articole de la același autor

Polițiștii le-au pus gând rău suspecților care încearcă să scape fugind cu mașinile: printre noile dotări ale oamenilor legii se numără și „completele de blocare a trecerii vehiculelor“. De fapt, niște benzi de cuie folosite deja de mulți ani în alte state ale Europei, și care, de anul acesta, vor fi puse și pe șoselele din țara noastră pentru prinderea răufăcătorilor fugari.

Situațiile în care suspecții se urcă în mașini și demarează în trombă la vederea oamenilor legii sunt din ce în ce mai dese, inclusiv în Constanța. Sunt deja cunoscute cazurile în care polițiștii au fost nevoiți să recurgă la așa numitele „urmăriri ca în filme” de pe străzile orașelor sau pe drumurile din câmp pentru prinderea celor care încercau să scape de brațul lung al Justiției! Ba chiar în unele cazuri, urmărirea, „piperată” și cu focuri de armă, este pe kilometri buni. De exemplu, în luna iunie 2020, un individ de 31 de ani, din Ciobanu, a fost urmărit de polițiști prin două localități! Mașina la volanul căreia se afla a fost văzută, puțin după miezul nopții, de o patrulă a forțelor de ordine, pe DN 2A, în comuna Mihail Kogălniceanu. Oamenii legii au făcut semnalul regulamentar de oprire, dar șoferul a călcat accelerația. A urmat o cursă nebună prin Mihail Kogălniceanu, iar ulterior pe câmp și prin Ovidiu. Mai multe echipaje de poliție au ajuns în zonă, iar mașina a fost într-un final blocată pe o stradă din Ovidiu. Cercetările au arătat că șoferul fugea pentru că nu avea permis auto și era beat. De la începutul anului și până în prezent au fost cel puțin șase astfel de urmăriri.

Pentru prinderea mai rapidă a suspecților, Poliția Română a fost dotată cu 400 de complete de blocare a trecerii autovehiculelor. La Constanța, potrivit reprezentanților IPJ, au ajuns 13 astfel de dispozitive. Concret, este vorba despre niște benzi de cuie. „Dispozitivul, o bandă cu vârfuri ascuțite, este folosit pentru a împiedica sau a opri mișcarea vehiculelor cu roți, prin punctarea pneurilor acestora, în caz de nerespectare a semnalelor polițiștilor date în acest sens, către cei care este posibil să fi comis infracțiunile. Anvelopele nu vor mai putea fi utilizate după «întâlnirea» cu acest dispozitiv!”, au atras atenția reprezentanții Poliției Române.

Metodă copiată din alte state U.E., după autospeciale și body-camere

„Este vorba despre celebrele benzi de cuie utilizate deja de foarte mulți ani de polițiile din statele U.E., prin intermediul cărora au fost blocați indivizii certați cu legea, care după comiterea faptelor fugeau de la fața locului și nu se supuneau semnalelor de oprire, ori împotriva celor care prin maniera în care conduceau puneau în pericol participanții la trafic, situații des întâlnite și la noi”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Folosirea dispozitivelor de tip „banda de cuie” se va face conform unor proceduri stabilite de Direcția Rutieră din cadrul IGPR. Astfel, după ce șoferul suspectat nu s-a conformat semnalelor, polițiștii trebuie să „conducă autospeciala sau motocicleta în paralel cu vehiculul vizat și să efectueze semnalul de oprire cu brațul, bastonul fluorescent-reflectorizant sau cu ajutorul stației de amplificare voce, montată pe autospecială”. Dacă nici așa urmărirea nu ia final, se solicită sprijinul celorlalte echipaje și se apelează la montarea acestor dispozitive pe posibilul drum pe unde ar putea să ajungă urmăritul.

Într-o primă fază, „banda de cuie” va fi instalată „paralel cu axa drumului pentru a permite scurgerea fluxului de vehicule care rulează înaintea vehiculului urmărit”; ulterior va fi poziționată de-a latul șoselei, urmând să fie strânsă, după trecerea vehiculului urmărit, astfel încât să fie permisă trecerea mașinii de poliție, fără a fi afectată. De asemenea, unul dintre polițiști are sarcina să oprească traficul din sensul opus, pentru ca vehiculele respective să nu fie afectate în timpul opririi forțate.

Reticență în rândul forțelor de ordine

Până în prezent, la nivelul județului Constanța au ajuns 13 astfel de dispozitive, care au fost distribuite structurilor implicate în urmăriri și în special Rutierei. Potrivit surselor noastre din rândul polițiștilor, aceștia sunt reticenți în a folosi aceste dispozitive, considerând că ar complica lucrurile.

„Aceste dispozitive pot fi folosite doar în anumite situații, când se poate preconiza cu o marjă mică de eroare, care ar urma să fie traseul urmat de suspect. Dar când urmărirea era prin oraș, pe străduțe sau pe drumuri de câmp, când și traseul celui urmărit este haotic, este dificil de preconizat unde să fie montat acest dispozitiv. E posibil ca polițiștii solicitați în sprijin să se posteze într-o zonă, să ruleze banda, iar urmăritul să nu treacă pe acolo. Sau, mai e posibil, ca până ajung colegii în sprijin, urmăritul să fi trecut deja de zona respectivă. Nu vor putea fi folosite în toate împrejurările”, ne-au spus surse din rândul polițiștilor, arătând că tot metoda folosită în prezent, și anume uzul armelor din dotare, rămâne cea mai eficientă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.664 secunde