Bătaie de joc, în cadența bocancilor. „Militarii au fost lăsați de izbeliște!”

27850
6

Articole de la același autor

Înghețarea salariilor în 2022 îi revoltă și pe soldații gradați profesioniști, care acuză că printre ei sunt oameni care, deși servesc patria cu devotament și dedicație de aproape două decenii, au veniturile unui muncitor necalificat.

Adoptarea „ordonanței trenuleț”, care îngheață salariile bugetarilor în anul următor, cu excepția celor din sănătate și învățământ, a reaprins scânteile în rândul militarilor. În special al soldaților gradați profesioniști, care au acuzat în repetate rânduri, în ultimii ani, faptul că salariile lor sunt la nivelul unei femei de serviciu sau al unui muncitor necalificat.



„Cum este posibil ca primul ministru, fost comandant al Armatei Române, să lase militarii de izbeliște? Un caporal are 2.300 de lei fără normă de hrană, cum poate să supraviețuiască fără nicio majorare, având în vedere scumpirile la combustibil, alimente, energie și gaze?”, este mesajul prin care a fost lansată o dezbatere în rândul soldaților gradați profesioniști, în mediul online. Dezamăgirea militarilor este cu atât mai mare cu cât premierul Nicolae Ciucă a plecat din rândurile lor, fiind un ofițer cu ani grei de experiență, a fost apreciat ca și ministru al Apărării Naționale, cunoaște neajunsurile din sistemul de apărare națională, și se așteptau să „lupte pentru drepturile noastre”.

Supărările sunt din ce în ce mai mari în rândul militarilor gradați profesioniști. „Așa cum noi am jurat să ne apărăm țara și credința patriei, cei care conduc destinele acestei țări sunt datori să își respecte angajamentele față de noi!”, este mesajul transmis de un soldat. Iar în asentimentul acestuia sunt mulți.



„Se anunță investiții de sute de milioane de euro. Dar în oameni când se investește?”

„Se discută despre investiții de sute de milioane de euro în dotarea Armatei. Da, sunt necesare investițiile, căci ajungem de râsul lumii. Avem echipamente pe care ne chinuim să le menținem funcționale, sunt din anii 70 – 80, iar uzura își spune cuvântul mai des decât ne-am dori. Dar principala investiție ar trebui să fie făcută în oameni! Soldații gradați profesioniști sunt plătiți cu salariul unui muncitor necalificat, bani care nu ne ajung să plătim o chirie – în condițiile în care cea mai mică chirie în Constanța este de peste 1.000 de lei, iar un SGP primește doar 450 de lei decontarea chiriei -, să plătim o rată, să ducem un trai decent. Este vorba despre oameni cu vechime pe funcție de 18 – 20 de ani! În schimb, ni se cere să facem sectoare, să greblăm, să curățăm clădirile, să reparăm, orice numai activitate reală de militar, nu! Nu se spune că nu este timp pentru educație fizică, nu se spune că avem trageri de două ori pe an sau că TAB-urile sunt prea vechi pentru orice război și abia pot fi făcute să fie prezentabile la defilări!”, ne-a transmis un soldat din Constanța.

În aceste condiții, se preconizează că deficitul de personal din Armată se va accentua în următoarele luni. „Sunt mulți care se gândesc să plece din Armată. Nu mai sunt vremurile de altădată, când se considera că Armata îți oferă stabilitate. Oferim loialitate, jurăm să ne apărăm țara, dar cei care ne conduc țara nu ne oferă corectitudine, nu ne respectă munca și sacrificiul! Plecăm la exerciții, la kilometri depărtare de casă, dormim în corturi la -5 grade Celsius sau la +40 grade Celsius, iar «recompensa» noastră este faptul că pentru cele trei săptămâni petrecute în condiții pe care puțini le-ar mai accepta ni se opresc din venituri”, au mai adăugat surse din rândul militarilor revoltați.



XXX

Reamintim că, potrivit Ordonanței de Urgență adoptate vineri, 17 decembrie, se stipulează, la art 1.: „Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. 4 și 4^1 lit. c) din Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel care se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”. 



Comentează știrea

constantin
22 decembrie 2021
Erorile neamului

arnautimea sa taca !

Mihai
22 decembrie 2021
Raportul de dimineata

Adica , salariu ,bani de chirie, haine,bani de hrana , pensie la 50 de ani...paznic de mall dupa...dar fara concediu in afganistan pe diurna babana , nu mai e de trait.Se mai si umfla si situatia in ucraina..

Pop
22 decembrie 2021
Marius

In primul rand cred ca Ciuaca este cel mai hulit fost militar , va spun asta fiind mililitar si auzind oamenii in fiecare zi vorbind de el ...si nu de bine, daca ma intelegeti ...

Ovidiu
22 decembrie 2021
Vreau si eu, dar fara riscuri

Pai si ce mai stai? E deficit de personal, vino si tu, vrei sa scapi beneficiile pe care le enumeri? Stai pe ganduri, esti nehotarat? Aaa, s-ar putea sa fie o gramada de riscuri, limitari de drepturi sau restrictii care nu-ti convin... asta e, ramai mai bine la caldurica de la mamica si invidiaza-i pe cei care pot!

Răspuns la: Raportul de dimineata
Adăugat de : Mihai, 22 decembrie 2021
Adica , salariu ,bani de chirie, haine,bani de hrana , pensie la 50 de ani...paznic de mall dupa...dar fara concediu in afganistan pe diurna babana...
Stefan
23 decembrie 2021
Aplicare legislație

Am o stima deosebita pentru Armată. Dar nu ați observat că acum se desfășoară misiuni numai in comandament?.... Încă se mai fac studii pentru respectarea legilor. Acum se aplică,, Ciocu' mic... '' St

Anonim
23 decembrie 2021
Anonim

Foarte bine a făcut respectivul soldat, a avut curajul sa iasă în fata și sa spună adevărul. RESPECT. Tot în cadrul armatei sunt și eu și totul este adevărat

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4319 secunde