Azi se ia o decizie în privința PENSIILOR SPECIALE!

229
Azi se ia o decizie în privința PENSIILOR SPECIALE! - ccr-1537427239.jpg
Curtea Constituțională discută astăzi sesizările opoziției și președintelui Iohannis referitoare la Codul administrativ, adoptat în iulie și care prevede, între altele, acordarea de pensii speciale aleșilor locali.

Pe ordinea de zi a ședinței Curții Constituționale de joi figurează Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind Codul administrativ al României formulată de un număr de 44 de deputați PNL, USR și PMP și 6 deputați neafiliați, precum și Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind Codul administrativ al României formulată de Președintele României.

Proiectul de lege privind Codul administrativ a fost adoptat în 9 iulie de Camera Deputaților, cu 175 de voturi "pentru", 33 de voturi "împotrivă" și 15 abțineri. Proiectul prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene aleși după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate și, de asemenea, că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Opoziția a criticat proiectul legislativ, acuzând "destructurarea funcției publice", în timp ce PSD susține că proiectul este dorința coaliției de a eficientiza administrația.

Parlamentarii USR, alături de parlamentari ai PNL, PMP și neafiliați, au depus în 11 iulie o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ. Semnatarii sesizării afirmă că acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă motive de neconstituționalitate, după ce alte două demersuri de acest fel au fost respinse prin alte decizii date de către Curte.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, în 31 iulie, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind Codul administrativ al României. Președintele susține că, prin modul în care a fost adoptată, legea încalcă prevederile art. 61 alin. (2), art. 66 alin. (2) și (3), ale art. 75 alin. (1), (2) și alin. (4) coroborate cu cele ale art.73 alin. (3), precum și cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție. Totodată, prin conținutul normativ, legea contravine normelor și principiilor constituționale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2467 secunde