Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul Matteo Politi

216
Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul Matteo Politi - ciorbea-1549561429.jpg

Articole recomandate

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul italianului Matteo Politi, acuzat că a făcut operații în mai multe clinici private din România deși nu avea acest drept, sesizarea vizând posibila încălcare a dreptului la ocrotirea sănătății.


"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul unui cetățean italian, care a exercitat profesia de medic în România, fără studii de specialitate. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 și a art. 52 din Constituție, privind dreptul la ocrotirea sănătății, respectiv dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de instituție.

În vederea clarificării aspectelor semnalate de către mass-media, se vor face demersuri la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică a municipiului București, arată Avocatul Poporului.

Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reținut miercuri seară, iar joi a fost dus la Parchet, unde se va decide dacă va fi cerută arestarea lui, fiind suspectat de înșelăciune. Avocatul său a susținut că diploma sa de absolvent al Universității de Medicină din Priștina este atestată de Ministerul Educației.

"La acest moment, licența de absolvent de la Universitatea din Priștina este atestată de Ministerul Educației", a declarat avocatul său.

El fusese adus, miercuri seară, la Secția 4 de Poliție din Capitală, după ce a fost prins la Vama Curtici.

Conform Poliției de Frontieră, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, județul Arad, au depistat, miercuri dimineață, un cetățean italian căutat de autoritățile române într-un dosar de înșelăciune.

"În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieși din țară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relația București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un pașaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autoritățile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune", anunța instituția.

Falsul medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deși conform CV-ului absolvise universități prestigioase, scrie Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi și fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat marți că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic și că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

Politi a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcționarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, a anunțat DSP, care preciza că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat la Europa FM că funcționara Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București care i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi spune că a făcut-o "din milă". De asemenea, conform ministrului, Politi avea și asigurare de malpraxis.

Conform Libertatea, în dosarul depus de avocata la care falsul medic spune că a apelat, Matteo Politi apare indicat, în limba sârbă, drept absolvent al Facultății de Medicină din Kosovo, scrisă în limba sârbă, deși în provincie este folosită limba albaneză, explicația fiind că facultatea a rămas sub administrație sârbă și se numește University of Priștina, chiar dacă sediul ei nu mai e în Priștina, actuala capitală a Republicii Kosovo. El ar fi studiat la Priștina în perioada 2007 - 2013.

Șefa DSP București a declarat pentru Libertatea: "După ce a apărut în Libertatea, am controlat și n-am înțeles nici noi nimic din diplomă, cum de funcționarul a dat avizul!".

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că va analiza în ce fel s-a făcut echivalarea studiilor italianului Matteo Politi, precizând însă că, dacă ministerul a făcut doar recunoașterea diplomei, acest lucru nu înseamnă că bărbatul putea profesa.

"Ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma", afirmă Andronescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.867 secunde