Aveți grijă! Metoda de înșelăciune "Pomana Regelui Cioabă" face din nou victime

317
Aveți grijă! Metoda de înșelăciune

Articole de la același autor

Polițiștii atrag atenția cetățenilor să fie atenți în momentul în care sunt abordați, pe stradă, mai ales dacă pretextul necunoscuților este că vor să le ofere "pomană". Metoda aceasta de înșelăciune, intitulată sugestiv "Pomană", a fost extrem de răspândită și pe străzile Constanței, în cursul anului trecut.

Metoda a fost, însă, modificată puțin. În prezent, escrocii pretind că vor să dea obiecte prețioase pentru sufletul Regelui Cioabă! De menționat că nu este prima dată când escrocii apelează la această metodă, ea fiind folosită și în anii trecuți.

"Escrocii acostează persoane care poartă, la vedere, bijuterii de aur, pe care le schimbă, într-un moment de neatenție, cu unele din metale neprețioase. Pretinșii urmași ai Regelui Cioabă, femei sau bărbați, opresc pe stradă diverse persoane, sub pretextul că vor să le ofere pomană pentru sufletul lui Cioabă. «Cadoul» constă în lanțuri, cercei sau inele, însă în realitate sunt falsuri confecționate dintr-un metal de culoare galbenă", au arătat polițiștii cu privire la scenariul după care se desfășoară înșelăciunea.

După abordare și arătarea podoabelor pe care vor să le ofere "pomană", așa zișii urmași roagă victimele să își dea jos cerceii, lanțurile sau inelele, să le pună într-un șervețel, chipurile pentru a le păstra mai bine, și să le probeze pe cele oferite de sufletul persoanei decedate. Într-un moment de neatenție, aceștia înlocuiesc șervețelul cu un altul, în care se află obiecte fără valoare.

"De regulă, persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate sunt cele mai vizate de autorii metodelor cum ar fi «Accidentul», «Coletul», «Pomana Regelui Cioabă», cumpărarea sau oferirea de produse, persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor furnizori de utilități sau care oferă spre vânzare bunuri la prețuri sub valoarea reală. Folosiți orice ocazie pentru a discuta cu membrii familiei sau cunoscuții în etate despre accesul în locuință a necunoscuților, indiferent de pretext.

Dacă permit accesul în casă, avertizați-i cu privire la efectuarea oricărei plăți sau acțiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință. Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care puteți fi contactați, pentru a verifica pretextele și stabiliți persoane de încredere în rândul vecinilor, care pot ajuta la nevoie", sunt sfaturile polițiștilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.509 secunde