Aveți chef de glume proaste la 112? Vă așteaptă amenzi usturătoare!

281
Aveți chef de glume proaste la 112? Vă așteaptă amenzi usturătoare! - apelareabuziva112-1570134499.jpg

Articole de la același autor

Glumele, apelurile false și abuzive la numărul unic de urgență 112 sunt aspru sancționate, începând de joi, 3 octombrie. Astfel, apelurile la 112 sau mesajele abuzive la numerele 113 și 114 sunt sancționate cu amenzi între 500 și 1.000 de lei, iar alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este amendată de la 1.500 la 5.000 de lei. 


Legislația privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență a fost modificată, prin adoptarea, în august 2019, a Ordonanței de Urgență 62. Noua ordonanță prevede sancțiuni consistente pentru cei care apelează în fals numărul unic de urgență 112 sau trimit mesaje abuzive către numerele 113 și 114. 


"Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență, prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul", au precizat reprezentanții Poliției Române. 


Prevederea legislativă a intrat în vigoare începând cu 3 octombrie și stipulează că apelurile false și abuzive vor fi sancționate cu amenzi între 500 și 1000 de lei, iar alertarea falsă a agențiilor specializate în intervenții de urgență va fi sancționată cu amenzi între 1.500 și 5.000 de lei. 


"Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor", au mai explicat polițiștii. 


De asemenea, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare - S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat. 


Situații de urgență sunt considerate: accidentele de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate, avariile sau accidentele industriale, exploziile, incendiile, arsurile termice/electrice/chimice, cutremurele, fenomenele hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoanele căzute în locuri publice, conflictele și agresiunile fizice, tâlhăriile, furturile, folosirea armamentului, persoanele dispărute/găsite etc. 


În schimb, nu reprezintă urgențe: accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.472 secunde