Avertismentul salvamarilor: "Marea Neagră nu este o piscină. Sunt gropi și curenți foarte puternici"

5153
1
Avertismentul salvamarilor:
Turiștii care aleg să-și petreacă vacanța pe litoralul românesc sunt sfătuiți să aibă mai multă grijă atunci când intră în Marea Neagră. 


De la începutul sezonului estival și până în prezent, șase persoane au murit înecate, printre care și copii. Scafandrii caută și acum trupul unei fetițe, în vârstă de 11 ani, care a dispărut în apa mării, în stațiunea Eforie Nord. Salvamarii atrag atenția turiștilor asupra gropilor din mare și a curenților puternici, care pot reprezenta un tandem fatal. 


În ultima zi a week-end-ului ce tocmai a trecut, salvamarii au luat decizia de a arbora steagul roșu în majoritatea stațiunilor de pe litoralul românesc, excepție făcând stațiunile Costinești și Mamaia, acolo unde au fost arborate steaguri galbene. Deși nu erau valuri mari, curenții puternici le-ar fi putut pune probleme serioase turiștilor, mai ales în condițiile în care Marea Neagră a făcut până acum câteva victime. 


În cursul săptămânii trecute, o femeie din Republica Moldova, alături de cele două fetițe ale sale, în vârstă de 11 și 13 ani, s-au aventurat în apă, în stațiunea Eforie Nord - zona Steaua de Mare, asta deși salvamarii arboraseră steagul galben, care permite intrarea în apă doar înotătorilor profesioniști. Mama și fata de 13 ani au reușit să fie scoase din apă și li s-au acordat primul ajutor, însă nu același noroc l-a avut și minora de 11 ani, care a fost luată de curenți. Pentru găsirea fetei dispărute au intervenit și scafandrii, însă în ciuda căutărilor trupul minorei nu a fost încă găsit. 


Acesta este doar ultimul caz de înec, în această perioadă pierzându-și viața chiar și înotători experimentați. Potrivit salvamarilor, cele mai periculoase stațiuni pentru turiști, în ceea ce privește pericolul de înec ,sunt Eforie și Costinești, din cauza curenților puternici și a gropilor din apă. 


Pentru a conștientiza turiștii asupra riscurilor la care se supun atunci când ignoră avertismentele și se aventurează în mare, am stat de vorbă cu unul dintre salvamarii cu experiență de pe litoralul românesc. 


"Au fost valuri foarte mari și persoanele din apă sunt trase spre larg. De asemenea, diferențele de temperatură joacă un rol important, întrucât afară este foarte cald, iar marea este rece. Trebuie să înțelegeți că Marea Neagră nu este o piscină, există gropi și curenți foarte puternici. Majoritatea celor care se îneacă în apă nu au probleme atunci când intră sau se aventurează în larg, ci în momentul în care încearcă să revină la mal. Sunt niște reguli profesionale, de care și noi salvamarii ținem cont, adică să nu înoți niciodată contra curentului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dan Motoi, șeful salvamarilor din Eforie.


Comentează știrea

stefan
3 iulie 2017
corect

Și nici să nu pe piși contra curentului.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6121 secunde