Averile ilegale realizate din abuz în serviciu, protejate de lege. Când și cum vor fi confiscate

314
Averile ilegale realizate din abuz  în serviciu, protejate de lege.  Când și cum vor fi confiscate - fondavericonfiscate1-1503846680.jpg
Judecătorii vor putea dispune confiscarea unor bunuri obținute ilegal, indiferent de fapta în urma căreia s-a acumulat averea ilicită. În plus, confiscarea se va putea face chiar și de la persoanele la care au ajuns bunurile cu pricina și care au știut că se ascund bani prin astfel de manevre pentru a nu fi confiscate sumele de către autorități. De asemenea, procurorii sunt obligați să împiedice ascunderea bunurilor

de către inculpați.

Actul normativ pentru modificarea și completarea Codului Penal și Codului de procedură penală a fost aprobat de Guvernul României, după ce a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției. Averile vor putea fi confiscate și în cazul celor condamnați pentru abuz în serviciu sau folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, potrivit avocatnet.ro.

Magistrații nu vor fi interesați de infracțiunile care au stat în spatele dobândirii averii, atunci când se analizează diferența dintre veniturile legal obținute și averea celui condamnat. În prezent, judecătorii se raportează la o listă de infracțiuni când decid sau nu confiscarea averii unui inculpat, după cum este legiferată confiscarea extinsă în Codul penal. Concret, se dispune confiscarea în cazul infracțiunilor de furt, tâlhărie, evaziune fiscală, trafic de droguri, spălare de bani etc.

În prezent, confiscările nu se pot aplica la infracțiuni precum abuzul în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, obținere ilegală de fonduri sau delapidare. Concret, persoanele condamnate pentru aceste tipuri de infracțiuni rămân cu averile neatinse, întrucât nu se poate dispune confiscarea bunurilor dobândite în urma unei infracțiuni de serviciu.

"Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței. Confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării", scrie în proiectul adoptat de Guvern.

Noutatea o reprezintă posibilitatea confiscării de la prieteni sau rude cărora infractorii le-au transferat bunurile pentru ca ele să scape de "radarul" autorităților. Această obligație nu se regăsește în Codul de procedură penală. Procurorul are doar posibilitatea de a dispune astfel de măsuri cu privire la bunurile care ar putea fi folosite pentru a garanta că cel vizat va plăti amenda/cheltuielile judiciare sau care ar putea fi folosite la repararea pagubei produse prin acea infracțiune, explică avocatnet.ro.

"În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asiguratorii (spre exemplu, sechestrarea - n.red.) pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie", se mai prevede în actul normativ.

Proiectul va ajunge în Parlament pentru a fi dezbătut și votat, urmând a fi promulgat de șeful statului, iar prevederile se vor aplica după publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5728 secunde