Mai multe ştiri online:

Autoritatea polițistului, călcată în picioare de politicieni. "Totul este praf în ochi"

Ştire online publicată Sâmbătă, 24 Februarie 2018. Autor: Sorin HULUBEI
Ministerul Afacerilor Interne stă pe un butoi cu pulbere pe cale să explodeze în cel mai scurt timp. Noua formă a proiectului legislativ privind autoritatea polițistului, aprobată de Guvern, i-a scos din minți pe sindicaliști care consideră această inițiativă ca fiind o altă manipulare fără aplicabilitate în realitate. 


„Ultima formă a proiectului este ca apa de ploaie“


Pentru a înțelege mai bine contextul nemulțumirilor din sistem, trebuie să știți că, în urmă cu câteva luni, proiectul cu pricina a fost în dezbatere publică. Două grupuri de lucru, unul format din reprezentanți ai sindicatelor și specialiști MAI, altul format din senatori ai Partidului Social Democrat, au purtat o serie de discuții pentru a se găsi cea mai potrivită formă din toate punctele de vedere pentru întărirea autorității polițistului. 


„Această ultimă formă, care a apărut după șase luni, este ca apa de ploaie. Efectiv nimic din esența pachetului legislativ discutat inițial nu se regăsește în proiectul aprobat de Guvern. Știam de ceva timp că există niște fricțiuni între ceea ce își dorea grupul de lucru de la MAI, din care și sindicatele au făcut parte și senatorii PSD, care în cadrul unui grup de lucru au menționat deseori faptul că polițiștii oricum comit abuzuri și că, dacă vor fi aprobate modificările, vor comite și mai multe abuzuri”, a atras atenția, pentru „Cuget Liber”, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.


„Consider o greșeală acceptarea propunerilor PSD“


Spre exemplu, grupul de lucru al MAI a propus ca cetățenii care adresează injurii, expresii ori gesturi jignitoare unui organ de urmărire penală sau de ordine publică să fie pedepsiți cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă. Grupul parlamentarilor PSD a considerat că această propunere nu trebuie să fie cuprinsă în proiect, drept urmare s-a procedat la eliminarea propunerii din proiect. Același grup de lucru a decis că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției să se realizeze în cel mult 8 ore, ca măsură administrativă, eliminând propunerea inițială ca durata maximă să fie 24 de ore. 


O sursă din interiorul grupului de lucru al PSD a pus la dispoziție sindicatului documentul care arată din ce cauză cetățenii nu pot beneficia de o poliție puternică. 


„Sunt de acord cu propunerile MAI și consider o greșeală acceptarea propunerilor PSD”, ne-a precizat sursa. 


„Premieră“ istorică în Poliția Română


Ministerul Afacerilor Interne a anunțat proiectul „ciuntit” ca fiind pentru prima dată în istoria Poliției Române, când procedurile care vizează cele mai frecvente interacțiuni cu cetățenii devin transparente și vor fi cuprinse în lege, în acest fel evitându-se interpretările mai mult sau mai puțin subiective față de acțiunile polițiștilor. Ministerul de Interne este contrazis de toți liderii sindicali, inclusiv președintele sindicatului cu cea mai mare reprezentativitate. 
„Este aceeași autoritate a polițistului și, practic, nu se va schimba nimic. Problema de fond a sistemului este subfinanțarea Ministerului Afacerilor Interne. Ce articol din această inițiativă ar salva viața polițistului înjunghiat la Maramureș sau viața polițistului de la Suceava? Singurele lucruri în regulă sunt procedurile pe legea 218 privind conducerea la sediul Poliției și legitimarea. Cu excepția acestor proceduri, totul este praf în ochi, o manipulare a MAI”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. 


Atât președintele SNPPC, cât și președintele Europol au anunțat că protestele plănuite pentru luna martie sunt inevitabile și că toți polițiștii sunt așteptați la miting, indiferent de sindicatul din care fac parte. Cel mai probabil, mișcarea de protest va avea loc chiar de Ziua Poliției Române, la data de 25 martie. 


propunerimaisips-1519422824.pdf (0.6 Mb)
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8758 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4060 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2791 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7866 secunde