Probleme grave la Medicina Legală Constanța

Autopsii prin "străini" și morți plimbați cu "ocazia"

790
2

Articole de la același autor

Un mare of al medicilor legiști din Constanța este lipsa unei săli de autopsii și a unei autospeciale pentru transportul cadavrelor. În prezent, necropsiile morților sunt realizate în spații împrumutate, iar condițiile nu sunt tocmai… europene!

Medicina legală, asemenea întregului sistem sanitar din țara noastră, este în suferință. În raportul privind activitatea desfășurată de serviciile medico-legale din țară în 2014, reprezentanții Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" punctează: "Din nefericire, în rețeaua de medicină legală nu avem nici baza dotării cu echipamente, ce să mai discutăm de aparatură performantă, menținându-se aceeași dramatică lipsă a unei dotări cu aparatură modernă, a reactivilor necesare pentru unele investigații toxicologice elementare".

Fără sală de autopsii

Serviciul de Medicină Legală Constanța, asemenea unităților similare din țară, se confruntă cu lipsuri: personal puțin, aparatură învechită și reactivi pentru realizarea analizelor la limită. Dar, unul dintre marile ofuri ale medicilor legiști îl reprezintă lipsa unei săli proprii pentru realizarea necropsiilor. Potrivit dr. Mihai Onciu, șeful SML Constanța, în prezent cadavrele sunt autopsiate fie în sala luată cu împrumut de la firma Clares, situată în incinta Cimitirului Central Constanța, fie în sălile de autopsie de la spitalele din Constanța, Mangalia sau Medgidia.

"Dar este nevoie de o sală de prosectură bine dotată, curată! Până la urmă, o sală de prosectură poate să fie precum o farmacie, atât de curată trebuie să fie! O sală compartimentată corespunzător, cu geamuri pentru observarea necropsiilor din exterior, inclusiv de studenții și rezidenții pregătiți de noi. În prezent, este mai greu să ne plimbăm cu 20 de studenți din străinătate, veniți să învețe la Facultatea de Medicină din Constanța, pe la sălile unde efectuăm necropsii", a afirmat dr. Onciu.

La fel, medicul legist a punctat și necesitatea unei autospeciale proprii pentru transportul cadavrelor ce trebuie autopsiate. Și la acest capitol medicii legiști sunt nevoiți să apeleze la firma privată Clares.

Aparat performant pentru depistarea drogaților

Dacă investiția într-o sală de autopsii rămâne, deocamdată, doar un deziderat, au fost făcute în schimb demersuri pentru achiziționarea de aparatură performantă, pentru investigații toxicologice - mai precis, pentru depistarea consumului de droguri și a alcoolemiei din sânge.

"În privința drogurilor, aparatul pe care-l avem în prezent depistează despre ce substanță este vorba - este vorba despre drogurile clasice, să spunem așa, căci pot fi depistate 12 substanțe stupefiante - dar aparatul nou va stabili și în ce cantitate au fost consumate. E drept, noul aparat nu va rezolva problema pentru toate drogurile - în ceea ce privește etnobotanicele, rămâne o problemă! - dar vor putea fi depistate, cantitativ, peste 20 de produse halucinogene", a precizat dr. Mihai Onciu. În consecință, probele pentru stabilirea consumului de droguri nu vor mai trebui trimise la București - ceea ce înseamnă timp mai mult pentru aflarea rezultatelor și ținerea pe loc a anchetelor! - ci vor putea fi analizate pe plan local.

O nouă metodă pentru măsurarea alcoolemiei

În ceea ce privește aparatura modernă pentru stabilirea alcoolemiei, dr. Onciu a precizat că este vorba despre un dispozitiv ce folosește o metodă de dozare a alcoolemiei folosită în întreaga Europă, și anume gazcromatografia. "Metoda folosită în prezent poate avea mici variații, dar metoda folosită de gazcromatograf este mai exactă, nelăsând loc de interpretări ale percepției umane. Iar o diferență și de 0,05% a alcoolemiei în sânge poate face, până la urmă, diferența între a fi sau nu anchetat penal, astfel că este nevoie de analize cât mai precise", a mai precizat șeful medicilor legiști din Constanța. Aparaturile respective urmează să fie achiziționate în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" Constanța.

În ciuda noilor investiții, extrem de necesare, finanțarea rămâne o problemă. Mai ales că, în prezent, o bună parte din munca unui medic legist presupune analize complexe. "În multe cazuri, autopsia clasică nu mai este suficientă pentru stabilirea unei cauze a decesului. Este nevoie de analize de laborator. Iar asta înseamnă că avem nevoie de dotări corespunzătoare și de reactivi", a subliniat dr. Onciu. 

Comentează știrea

dr akon
28 mai 2015
brrrrr

Ce fata are Onciu asta!Auzi sala luata cu împrumut de la Clares.Cine plătește oare?Nu cumva familia decedatului.....va muman...r de ciocli.Nu nu ciocli....Eta(ca in Shogun

silviu f
27 octombrie 2015
legist

dr mihai onciu este legist bun la buzunar, daca-i dai o atentie este un om foarte bun, altfel nici nu sta de vorba !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5494 secunde