Austria se opune intrării României în Schengen și zona Euro

260
Austria se opune intrării României în Schengen și zona Euro - 1443894920a7288c9b23342500-1505390362.jpg

Articole recomandate

Liderii Austriei s-au pronunțat azi împotriva dorinței președintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe țări din UE alăturându-se zone Schengen și zonei euro și au evocat precedentul crizei din Grecia, potrivit Agerpres.


"Consider acest concept ca negândit", a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, subliniind că prioritatea europeană trebuie să vizeze lupta împotriva fraudelor fiscale și a dumpingului social. Criteriile de la Maastricht trebuie respectate cu strictețe, a insistat el.

"Atât timp cât acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens, deoarece va crește doar problemele", a apreciat cancelarul austriac într-o intervenție la postul public de radio Österreich 1 (Ö1), evocând "exemplul-școală al Greciei".


Ministrul de Externe Sebastian Kurz a indicat situația Greciei drept un exemplu concludent al problemelor create de includerea unor state care nu au îndeplinit criteriile stabilite de Uniunea Europeană.

"Zonele euro și Schengen sunt deschise tuturor, însă doar celor care îndeplinesc criteriile (...) Trebuie să evităm situații ca cea din Grecia", a completat șeful diplomației austriece.

În discursul său despre starea Uniunii, Juncker a declarat că UE trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.

Declarațiile lui Juncker au fost salutate la București cu bucurie de mai toți liderii români. Premierul Mihai Tudose a apreciat chiar că mesajul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este "extraordinar", unul pozitiv, în care demersurile României sunt apreciate.

De menționat că în mod constant, Comisia Europeană a susținut aderarea României la Schengen, cele care s-au opus fiind unele state membre ale UE, notează realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4208 secunde