ATENȚIE! Vrei o MAȘINĂ LA MÂNA A DOUA? Cum îți TRAG ȚEAPĂ samsarii

3866
8

Articole de la același autor

Chiar dacă vânzările de auto noi nu au momentan cele mai bune perioade, cele din piața second-hand au crescut, datorită prețurilor mici. Însă mare atenție atunci când vreți să cumpărați o mașină. Dacă "e prea frumos să fie adevărat", înseamnă că așa și este. Cel mai bine ar fi să aveți un cunoscător în ale mașinii alături de dumneavoastră. 

Anunțuri mincinoase, vânzători dubioși și mașini furate - de aceste lucruri vă puteți lovi în momentul în care vă hotărâți să cumpărați o mașină.

Oricine caută să cumpere o mașină vrea o afacere cât mai bună, eventual o mașină în perfectă stare, fără probleme, ce nu necesită investiții, la un preț mult sub cel al pieței. Dar, de obicei, acest lucru este imposibil, sau dacă nu este și într-adevăr apar astfel de oferte, fără îndoială că sunt țepe sau afaceri ce se vor dovedi proaste. De obicei, astfel de mașini ce nu trebuie cumpărate vin de la samsari. Specialiștii spun că, dacă un anunț este prea bun ca să fie adevărat, de obicei așa și este.

Nu ar fi rău să mergeți cu un cunoscător în marca cu pricina a mașinii pe care vreți s-o cumpărați.

Preț prea mic, țeapă garantată

În primul rând, este important să cunoașteți prețul pieței. Dacă mașina pe care vreți să o cumpărați este vândută la un preț de, să zicem, 5.000 de euro, iar anunțul pe care l-ați vizionat este de 3.500 de euro, deja aveți o problemă. Nimeni nu vă va da un autoturism bun la un preț care este sub cel al pieței.

"Cred că este foarte important un aspect: dacă prețul este cu mult sub cel al pieței, este clar că e ceva în neregulă. În privința mașinilor, ceva ieftin și bun, din păcate, nu există. În primul rând, când cumpărați o mașină, vă uitați la mai multe prețuri, pe internet sau prin târguri. Dacă vă orientați la o mașină care costă, de exemplu, 9.000 de euro, și o găsiți la un preț de 7.000, este clar că ceva e în neregulă. Cel care cumpără o mașină și nu face verificări o cumpără pe propria-i răspundere. De obicei se invocă scuze de genul o am de câțiva ani și stă în garaj sau vreau să o vând cât mai repede, pentru a justifica prețul scăzut cerut de vânzător, însă, în general, aceste lucruri nu sunt adevărate. Totuși, există și vânzători de mașini second hand serioși în Constanța", precizează Adrian Bizineche, directorul Registrului Auto Român Constanța.

Kilometri reali sau înșelăciune?

Cine nu a auzit de mașini care au kilometrajul dat înapoi? Ai o mașină care are la bord 200.000 de kilometri, dar arată bine, însă românul se sperie când vede numărul acesta uriaș de kilometri, așa că o "aranjezi" astfel încât la bord să arate numai 96.000 de km. Problema se pune altfel - ne putem da seama dacă numărul de kilometri este cel real?

"La service-urile auto autorizate, vă puteți da seama dacă kilometrii arătați în bord sunt cei reali sau nu. Calculatorul mașinii oricum înregistrează, așa că sunt tot felul de metode prin care profesioniștii își dau seama, și în funcție de istoricul mașinii, bineînțeles. Dacă, de exemplu, ați cumpărat o mașină și ați făcut 100.000 de kilometri cu ea, i-ați făcut reviziile la reprezentanță. În cartea de service a mașinii se scrie la câți kilometri este făcută revizia, astfel că și dacă nu aveți carte de service atunci când vreți să o vindeți, cumpărătorul vă poate cere seria de caroserie a mașinii și se poate deplasa la reprezentanță. Ajuns acolo, specialiștii vor analiza istoricul mașinii și își vor da seama dacă kilometri nu sunt cei reali. De asemenea, depinde de vechimea mașinii. Dacă mașina are zece ani vechime, iar eu afirm că are 50.000 de kilometri, nu prea e de crezut. Există o medie la nivel european, de aproape 13.000 de kilometri, distanță pe care o mașină o face pe parcursul unui an", afirmă Adrian Bizineche.

Mașină furată? Dosar penal

Ceea ce este extrem de important de reținut este faptul că dacă ai cumpărat, în necunoștință de cauză, o mașină furată, te vei alege cu dosar penal, chiar dacă mașina nu a fost furată de tine.

"La sediul RAR se stabilește dacă o mașină a fost furată sau nu, pentru că trebuie ca noi să dăm un certificat de autenticitate. Noi avem acces la sistemele Poliției, în bazele de date care există la nivel european, tot felul de sisteme care fac anumite interogări și aflăm dacă este furată sau nu. Dacă se dovedește că este furată, chemăm imediat Poliția, îl luăm pe clientul care a adus mașina și i se întocmește dosar penal", afirmă directorul RAR Constanța.

Comentează știrea

ct
2 septembrie 2013
adevarat...

in mare parte,insa.... de ex, eu am masina de 6 ani si jumatate si am facut 31000 km cu ea.... asta e adevarul... nu o vand ,asta ca fapt divers

noni
2 septembrie 2013
frumos articol

Cred ca pe Leo de la parcurile auto de pe varianta i-l cam ia cu emotii, la steagurile germane...Dar la el totul e in regula...desi se coafeaza anumite aspecte si face poze la masini prin parcarea de la Maritimo si benzinarii sa para ca sunt ale lui, desi e samsar.... Multa m.. bafta Leo !

eu
2 septembrie 2013
exemplu

Masina de 5 ani, 26000 km reali, confirmati de reprezentanta si inca un service independent, scoasa personal din garajul unei vile din Boreal. Pret de nou 17000, pret platit de mine 6700 !! Real, negociat, pe factura. Incredibil !! Tot din astea vreau sa gasesc !!

jack
2 septembrie 2013
km reali

Nu e relevant intotdeauna numarul de kilometri. Eu am masina din 2007 si am 36.000 km reali si sunt unicul proprietar !

Io
2 septembrie 2013
Cine spune?

Vb domnu bizineche care nu face parte din lumea de rand , fost director de reprezentanta auto , dusman declarat al samsarilor! De ce nu se vb si de ce fac reprezentantele in garantii la masini? Media europeana e valabila la cei care isi cumpara 1500 de ltri cu un salariu nu 300 ! Articolu e partinitor, generalist dar cancan si prinde la public ! Masinile pe care le vand samsarii sunt masinile propietarilor si reflecta exact gradul de ingrijire al romanului, nu va uitati cati bani castiga un samsar uitativa cat se forteaza romanu sa-si cumpere o masina mai tare ca a vecinului!!

sergiu
2 septembrie 2013
kamsas = hoti

Si eu am.cumparat.un aveo denla.kamsas..si sa aflu dupa 2 luni k a fost rasturnata masina si reparata la ei..sa.nu mai zic de procesu de vanzare care a durat mult kamsas= neprofesonisti

aadmirator
2 septembrie 2013
un articol util,

care arata fiecaruia ce trebuie sa faca in momentul cumpararii masinii. Este nevoie de un mecanic sau sofer cu experienta care sa verifice masina. Este nevoie de RAR, pentru a fi la adapost de acuzatia de furt. Este nevoie sa te deplasezi la reprezentanta firmei pentru a verifica seria caroseriei (eventual si a motorului...). Dar nu sunt de acord cu ideea ca orice masina la pret mic e teapa. Sunt si cazuri cand ai nevoie urgenta de bani lichizi si vinzi masina. Sub pret. De aia e bine sa nu cumparati imediat ci sa verificati situatia financiara a celui ce vinde (eventual a firmei lui). Nu dureaza mult. Daca refuza sa va dea numele, datele din buletein (care oricum trebuie la acte) inseamna ca aveti pe drum o tzeapa sigura. Daca nu, verificati (exista si firme de avocati ce pot face astfel de verificari) si profitati de conjunctura! Succes la achizitii! Eu nu vreau niste fiare cu mult plastic si motoare de aluminiu, care isi pierde valoarea in 2-3 ani. Si care trebuie schimbata OBLIGATORIU, ca sa fii in rand cu moda... Bani irositi inutil. In fond, cheltuielile lunare pentru tansportul urban nu depasesc 70-100 lei. Intretinerea unei masini insa... Pentru cine nu are nevoie urgenta de masina (deplasari frecvente si la ore nepotrivite, iesiri din oras, carat marfa etc.) masina e doar un lux inutil. Mai dai si o gramada de taxe si impozite de pomana. Dar, cine vrea o jucarie scumpa sau o chestie de prestigiu social... nu are decat sa-si ia. Un articol bun. Felicitari!

Florin
28 decembrie 2017
Masini secound hand

Atentie la masinile vandute de dealeri din Constanta, toti si cand zic toti nu exagerez apeleaza la tertipuri caracteristice samsarilor. Masini lovite si reparate prost(ieftin), km dati inapoi si vicii ascunse. Chiar daca platiti cu 10 % mai mult mergeti cat mai departe de Constanta. Atentie!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6024 secunde