Atenție, șoferi! Se pregătește o nouă taxă auto!

1978
Atenție, șoferi! Se pregătește o nouă taxă auto! - parcauto3-1513182014.jpg
Taxa care va înlocui timbrul de mediu va intra în vigoare în primăvara anului viitor, anunță Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Măsura ar putea fi implementată chiar prin Ordonanță de Urgență și abia apoi să fie dezbătută în Parlament.

Cu toate că a fost declarat parțial ilegal de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, timbrul de mediu va reveni în anul 2018, îmbrăcat într-o altă formă, dar cu același efect. Există parlamentari care nu au uitat cine a introdus pentru prima dată această taxă, în anul 2007, dar și motivul pentru care a fost implementată, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană.

"Nu pot să nu mă gândesc că cel care a introdus prima dată taxa în România, Călin Popescu Tăriceanu, era importator de mașini noi, și a avut un interes imediat și direct să oprească importul de second-hand. Cred că trebuie să ne uităm ce se întâmplă în alte țări. Puterea de cumpărare trebuie să crească în așa fel încât românii să-și permită să cumpere mașini mai noi. În schimb, românii au fost obligați să facă «artificii» de genul înmatriculărilor în Bulgaria, iar asta nu a rezolvat nimic", a declarat, pentru "Cuget Liber", deputatul Mircea Banias, vicepreședintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Pentru ca timbrul de mediu să fie înlocuit există două variante ce se discută în prezent: Ordonanță de Urgență și, ulterior, dezbateri pe procedură sau propunerea taxei care ar urma să fie adoptată de Parlament. Indiferent de calea aleasă, inițiativa nu este văzută cu ochi buni de toți parlamentarii, unii fiind de părere că problema parcului auto îmbătrânit și a poluării nu vor fi rezolvate în acest mod.

"Pentru a pronunța un punct de vedere legat de această taxă trebuie să văd proiectul. În principiu, sunt de părere că nu este cazul să introducem o nouă taxă. Oricum răul a fost făcut, pentru că toate mașinile vechi din străinătate, în special de Bulgaria, s-au înmatriculat în România. Să introduci acum o nouă taxă este și tardiv, și cred că este contraproductiv. Ideea este ca oamenii să aibă bani să-și cumpere mașini mai noi, nu să fie săraci și să cumpere mașini vechi", ne-a mai precizat Mircea Banias.

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat că înlocuirea timbrului de mediu ar urma să aibă loc în primăvară, înainte de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

"Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie - aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri și cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică «Poluatorul plătește»", a declarat Grațiela Gavrilescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6225 secunde