Atenție, șoferi! Folosirea telefonului la volan vă poate lăsa fără permis pentru o lună!

391
Atenție, șoferi! Folosirea telefonului la volan vă poate lăsa fără permis pentru o lună! - fondfaramobillavolan-1568830658.jpg

Articole de la același autor

Șoferii nu vor mai avea voie să țină în mână sau să folosească, cu mâinile, în orice mod, telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare, redare text, foto, video. Noua restricție intră în vigoare de pe 12 octombrie și prevede sancțiuni dintre cele mai dure: amendă între 6 și 8 puncte (în prezent, între 870 și 1.160 lei) și patru puncte de penalizare. 


Polițiștii îi atenționează pe șoferi de faptul că, de la jumătatea lunii octombrie, mai precis de pe 12 octombrie, nu vor mai avea voie nici să țină în mână un telefon sau un alt dispozitiv mobil de înregistrare, nu doar să nu vorbească la el. "Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare", au precizat reprezentanții Poliției Române. 


Nerespectarea noii restricții de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă, de la 6 la 8 puncte, ceea ce în bani înseamnă, în prezent, de la 870 la 1160 lei, și aplicarea unei sancțiuni complementare de 4 puncte de penalizare. 
O altă noutate o constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției. "Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile", au mai arătat polițiștii. 


De exemplu, se consideră formă agravantă dacă în timp ce este cu telefonul sau un alt dispozitiv de înregistrare/redare în mână, șoferul este depistat că depășește viteza maximă admisă, intră pe un sector de drum pe care accesul este interzis sau nu folosește luminile de întâlnire și pe timpul zilei sau a luminilor pentru circulația diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres sau pe drumuri naționale europene. Tot o formă agravantă este și dacă șoferii surprinși cu telefonul în mână nu respectă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă rezultatul a fost un accident. 


Șoferii pot să mai rămână fără permisul auto pentru o lună și dacă în timp ce au telefonul în mână nu păstrează o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față - la fel, dacă rezultatul a fost un accident! -, dacă pătrund într-o intersecția când traficul este blocat sau dacă nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a străzii; dacă nu respectă regulile privind depășirea sau privind oprirea la trecerile la nivel cu calea ferată.


Noile reglementări au fost adoptate de Guvern în luna august și urmează să intre în vigoare pe 12 octombrie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1202 secunde