Stirile zilei de Luni, 23 Aprilie 2018 - Cuget Liber Online


Mai multe ştiri online:

ATENȚIE MARE / "Am cumpărat o mașină, dar nu am certificat fiscal. Ce fac?"

Ştire online publicată Marţi, 24 Aprilie 2012. Autor: Florentina BOZÎNTAN - DUMITROV
Fiți mai puțin încrezători în promisiuni atunci când cumpărați o mașină și mai mult în acte! Riscați să nu puteți să înmatriculați autoturismul nou achiziționat și să fiți nevoiți să faceți drumuri la poliție și instanța de judecată.

Codul Fiscal stipulează clar, la articolul 264, că niciun autovehicul nu poate fi înstrăinat fără ca proprietarul să achite, în prealabil, toate datoriile către stat cu privire la respectivul vehicul: impozit, amenzi etc. Cu toate acestea, și în prezent, după aproape jumătate de deceniu de când este în vigoare prevederea legală, încă sunt constănțeni care, atunci când își achiziționează o mașină, nu se îngrijorează dacă vânzătorul nu le dă certificatul fiscal.

Astfel a procedat și constănțeanul Sorin T.; acesta ne-a semnalat că, la începutul lunii martie, a achiziționat un Ford Focus de la un vânzător din Iași. „Inițial mi-a spus că nu are deocamdată certificatul fiscal, dar să merg liniștit acasă, căci mi-l va trimite. A trecut mai bine de o lună, l-am tot sunat în toată această perioadă, dar mă tot duce cu vorba. Ce pot să fac, pentru a-l forța să-mi elibereze respectivul act? Sau există vreo posibilitate de a înmatricula autoturismul în lipsa acestui certificat?”, este problema ridicată de cumpărător.

Plângere la Poliție pentru înșelăciune

Comisarul șef Romeo Tecău, șeful Serviciului de Înmatriculări și Permise Auto Constanța, a subliniat că înmânarea certificatului fiscal, în momentul semnării contractului de vânzare - cumpărare, este obligatorie. În absența acestui act, autoturismul nu poate fi înmatriculat pe numele noului deținător.

„Degeaba este încheiat un act de vânzare - cumpărare, degeaba cumpărătorul are o factură, dacă nu are și certificatul fiscal, care să ateste că datoriile către stat sunt achitate; certificat care, neapărat, trebuie să fie antedatat actului de vânzare - cumpărare. De altfel, ceva se întâmplă dacă vânzătorul tărăgănează înmânarea lui, fie mașina este furată, fie are restanțe la Fisc”, a atras atenția comisarul șef.

Cât îi privește pe cei care se află deja în această situație, nu pot decât să se prezinte la Poliție sau la instanța de judecată. „În lipsa certificatului fiscal, actele de vânzare - cumpărare sunt nule de drept, iar cumpărătorul se poate prezenta la Poliție și să depună plângere penală pentru înșelăciune”, a atras atenția cms. șef Romeo Tecău.

În ceea ce-i privește pe viitori cumpărători, pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, șeful Servi-ciului de Înmatriculări îi sfătuiește: „Îi sfătuiesc pe constănțeni să nu mai creadă în promisiunile că vor primi certificatul fiscal. Până nu au actul în mână să nu semneze contractul de vânzare - cumpărare sau să condiționeze înmânarea banilor”.

De altfel, este bine să nu se dea banii pe autoturisme până nu se intră în posesia tuturor actelor și este indicat să se realizeze și inspecția RAR în prealabil.

v v v

În altă ordine de idei, comisarul șef Romeo Tecău a arătat că urmează să propună Serviciului de Taxe și Impozite Constanța să-i informeze pe constănțeni că pe lângă datoriile pe care le au către stat au și obligativitatea de a solicita respectivul document fiscal în momentul înstrăinării unui autoturism. 

Articole de la acelaşi autor

Părerea ta contează !
1
ovi
29 ianuarie 2015
+8 : -4
teapa

Desi am trecut si eu recent printr-o astfel de faza,respectiv am cumparat o masina de la un bucurestean si se tot face ca ploua de vreo luna ,nici nu mai raspunde la telefon,pentru ca nu mi-a dat certificatul fiscal,ideea e urmatoarea.La ghiseu nu iti da fiscalul pana nu ai contractul de vanzare cumparare,pe care cand il semnezi,trebuie sa dai banii.Pe baza acelui contract se elibereaza fiscalul,care in Bucuresti poate dura si 3 zile,pana la eliberare.Pai daca eu sunt din alta localitate,cumpar o masina,trebuie sa stau 3 zile in capitala pentru o amarata de hartie?Asa am reusit performanta de a cumpara o masina ce era pe numele unuia,dar mie mi-a vandut-o fosta lui sotie si nu mai raspunde nimeni la numarul ce il aveam.Ce naiba pot face?

2
dav
3 august 2015
+7 : -3
"teapa"

Sunt intr-o situatie similara. Ce se poate face?

Răspuns la: teapa
Adăugat de : ovi, 29 ianuarie 2015
Desi am trecut si eu recent printr-o astfel de faza,respectiv am cumparat o masina de la un bucurestean si se tot face ca ploua de vreo luna ,nici nu...

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
joi, 19 aprilie Foto : ACCIDENT GRAV! Bărbat CĂLCAT PE CAP DE TRACTOR. Intervine elicopterul SMURD 24901 vizite, 0 comentarii ACCIDENT GRAV! Bărbat CĂLCAT PE CAP DE TRACTOR. Intervine elicopterul SMURD
Economie
marti, 17 aprilie Foto : EXPLOZIE la bordul unei nave de cercetări! O persoană A DISPĂRUT 10851 vizite, 1 comentarii EXPLOZIE la bordul unei nave de cercetări! O persoană A DISPĂRUT
Sport
miercuri, 18 aprilie Foto : UPDATE. Răzvan Burleanu, REALES PREȘEDINTE AL Federației Române de Fotbal 8758 vizite, 0 comentarii UPDATE. Răzvan Burleanu, REALES PREȘEDINTE AL Federației Române de Fotbal
Actual
ieri, ora 11:14 Foto : Țara care introduce pedeapsa cu moartea pentru violatorii de copii 4520 vizite, 0 comentarii Țara care introduce pedeapsa cu moartea pentru violatorii de copii
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3007 secunde