Atenţie la butelii! Nu verificaţi niciodată cu chibritul! Sfaturi de la pompieri

Luni, 26 Octombrie 2020
351


Zilele trecute, la Tuzla, o femeie a fost grav rănită în urma exploziei unei butelii pe care aceasta o folosea în bucătăria de vară. Pompierii au intervenit la timp, însă femeia a suferit arsuri şi va avea nevoie de îngrijiri medicale.


Tocmai de aceea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa atrage atenţia că utilizarea necorespunzătoare a buteliilor poate duce la tragedii şi oferă câteva sfaturi utile. „Este interzis a utiliza butelii fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare şi a utiliza buteliile în altă poziţie decât cea verticală. Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii. Nu le amplasaţi lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare şi niciodată nu le spălaţi în lichide corozive, cum ar fi sodă sau leşie”, transmite purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica.


Pompierii ne învaţă ca, la schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, să verificăm întotdeauna etanşeitatea instalaţiei, dar nu cu chibritul, ci cu spumă de apă şi săpun. „Este strict interzis a efectua verificarea etanşeităţii cu flacără, aceasta putând conduce la accidente grave! În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul întreprinderii distribuitoare. Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată cu autogaz, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie!”, ne mai sfătuiesc pompierii.


În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia, locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune, corpul regulatorului de presiune, capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui, locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.


Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise! „În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, imediat trebuie să închideţi robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Nu aprindeţi chibrituri, brichete, nu manevraţi întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu fumaţi şi nu aduceţi surse de foc decât după aerisirea încăperii. În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare”, mai recomandă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Pagina a fost generata in 0.2524 secunde