Arme, telefoane și mașini! "Cămara" Poliției Constanța, un real bazar

1468
Arme, telefoane și mașini!

Articole de la același autor

Arbalete, pistoale și puști, dar și topoare, cuțite și orice altă ustensilă folosită de infractori în comiterea de fărădelegi sunt inventariate și păstrate, cu grijă, în Camera de corpuri delicte a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Alături de acestea, în ultimii ani, rafturile s-au umplut de telefoane, laptopuri și alte dispozitive electronice, semn că și răufăcătorii s-au "rafinat" și preferă metode mai sofisticate, în detrimentul bâtei.

Orice obiect folosit în comiterea de infracțiuni, dar și bunurile deținute în mod ilegal ajung în custodia oamenilor legii. Așa se face că, din momentul reținerii lor, până la soluționarea spețelor penale, bunurile sunt păstrate în camerele de corpuri delicte. Și cum pașii pe care îi parcurge un dosar pot dura ani, aceste bunuri sunt depozite vreme bună.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța deține mai multe astfel de depozite, la unitățile de la Medgidia, Mangalia, Năvodari, Cernavodă și Hârșova. Dar cel mai "generos" spațiu de depozitare, unde sunt păstrate și cele mai multe probe, se află la sediul inspectoratului.

În trecut, polițiștii sesizau că spațiul era insuficient, astfel că bunurile erau înghesuite pe rafturi. În prezent, însă, aceasta nu mai reprezintă o problemă, căci Camerei de corpuri delicte i-au fost repartizate mai multe încăperi.

Evidența ținută de responsabilii din cadrul IPJ Constanța arată o "colecție" bogată de obiecte folosite la infracțiuni: peste 200 de arme, 77 de autoturisme și alte câteva mii de bunuri comune, indisponibilizate în aproximativ 9.000 de dosare penale. Bunuri dintre cele mai diverse: de la jucării, folosite de cei acuzați de pedofilie, pentru a "ispiti" copii, până la ață de cusut, care ajută la identificarea făptașilor sau probe biologice păstrate în condiții speciale.



Infractori rafinați


Impresionantă este "colecția" de arme, de la armament performant, arbalete și puști sofisticate până la cele artizanale, realizate din componente surprinzătoare, dovedind ingeniozitatea răufăcătorilor de la malul mării.

În ultimii ani, însă, rafturile camerei de corpuri delicte s-au încărcat cu tehnologie modernă: telefoane, laptopuri sau dispozitive fine pentru deschiderea autoturismelor sau a ușilor locuințelor.

"Și infractorii s-au mai rafinat. Dacă la începutul anilor 2000 erau numeroase obiecte care denotau violență, în prezent sunt multe instrumente electronice", explică oamenii legii.

"Veterani" în camera de corpuri delicte sunt vreo două autoturisme și câteva arme, ajunse în custodia Poliției între anii 2006-2007. Autoturismele au fost folosite de hoți în furturile de combustibil și au fost modificate special pentru aceste fapte: a fost decupată puntea și au fost montate recipiente ascunse pentru depozitarea combustibilului.

Singurele bunuri care nu ajung în spațiile special amenajate din cadrul IPJ Constanța sunt banii și bijuteriile din materiale prețioase. Acestea sunt direcționate către Trezorerie.

"Orice obiect de podoabă este supus întâi unei expertize, pentru a se stabili dacă este din metal comun sau prețios", au explicat reprezentanții IPJ Constanța.

În ceea ce privește drogurile, la sediul IPJ Constanța sunt depozitate doar capturile de mici dimensiuni; capturile semnificative, cum a fost și cazul cocainei ajunse pe malul Mării Negre, anul trecut, ajung la structura similară din Capitală.



Soarta bunurilor: vândute de ANAF sau distruse!


Soarta bunurile ajunse în camera de corpuri delicte a Poliției este stabilită de instanța de judecată. Magistrații stabilesc dacă bunurile vor fi restituite proprietarilor, la încheierea cercetării judecătorești, sau dacă vor fi confiscate și vor intra în proprietatea statului.

"În cazurile de restituiri, proprietarii au la dispoziție șase luni din momentul notificării pentru a le ridica", au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

În cazul obiectelor confiscate, procedurile sunt de mai lungă durată. Odată intrate în proprietatea statului, bunurile sunt evaluate de o așa numită "comisie de vizualizare", care le decide soarta.

"Comisia este formată din reprezentanți ai ANAF, ai Agenției de Protecția Mediului și Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor. Aceștia stabilesc dacă bunul respectiv respectă normele de siguranță în vigoare pentru a putea fi valorificat. În situațiile în care se stabilește valorificarea, sunt scoase la licitație de ANAF, iar sumele obținute intră la bugetul de stat. Bunurile care nu prezintă garanții, care ar putea să pună în pericol consumatorii, sunt distruse, după ce sunt evaluate în prealabil de o comisie specială", au mai arătat reprezentanții IPJ Constanța.

Armele intră în custodia Serviciului Logistic al IPJ Constanța, care stabilește întrebuințarea lor. În general, acestea sunt distruse, căci, după cum spun oamenii legii, nu pot folosi un armament despre al cărui istoric nu au informații certe.

Nimic din ce ajunge în custodia polițiștilor nu se pierde. Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, până în prezent nu a fost nicio situație în care obiectele din dosare penale să fie pierdute sau rătăcite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4666 secunde