Apus de carieră la Centrul de Scafandri Constanța: comandorul Bogdan Dumitrescu a trecut în rezervă!

1550

Articole de la același autor

Comandorul Bogdan Dumitrescu, comandantul Centrului de Scafandri Constanța, a trecut în rezervă. După o carieră de peste trei decenii în uniforma militară, în ultimii ani purtând viitorul sediului central al scafandrilor spre modernizare, a predat frâiele unității comandorului Fănel Rădulescu.





Momente festive, pline de emoții, au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Portul Militar Constanța. În prezența reprezentanților Forțelor Navale Române, a comandanților de mari unități, cadrelor militare în rezervă și retragere, s-a desfășurat ceremonialul de predare-primire a Drapelului de Luptă și comenzii Centrului de Scafandri, cu ocazia trecerii în rezervă a comandantului, comandor Bogdan Dumitrescu.

După o carieră de peste trei decenii în uniforma militară, comandorul a trecut în rezervă, primind aprecierea celor alături de care a lucrat.



Absolvent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, în 1986, în 1991, absolvea Facultatea de Marină Militară, secţia navigaţie, meteorologie, hidrologie şi hidrografie din cadrul „Academiei Navale Mircea cel Bătrân”.

În slujba Armatei de peste 30 de ani, acesta și-a început cariera îndeplinind funcția de comandant unitate de luptă navigație, artilerie, observare transmisiuni și electronică la nava hidrografică Eugen STIHI. Ulterior, în perioada 1992-2001, a îndeplinit funcțiile de comandant unitate de luptă navigație, comandant serviciu de luptă arme sub apă la Fregata 263 și ofițer secund la Corveta 262. Între anii 2001-2005, a fost promovat comandantul navei purtătoare de rachete 190 „Lăstunul”, iar în perioada 2005-2008, a fost comandant secund (primul locțiitor al comandantului) al fregatei „Mărășești”. A urmat funcția de șef birou planificare sprijin operații în echipa de comandă din Statul Major al Forțelor Navale. Din 2011 până în 2015, a îndeplinit diferite funcții de conducere ale unor structuri din Centrul 243 Radioelectronic și Observare (CREO), iar în 2015 a fost numit Locțiitor al Comandantului CREO.



În fruntea scafandrilor din 2017

În perioada aprilie-iunie 2016, a fost detașat și împuternicit la comanda Divizionului 150 Rachete Navale, iar prin ordinul șefului Statului Major General, începând cu 01.07.2016, a fost numit Comandantul Divizionului 150 Rachete Navale. Începând cu octombrie 2017, a fost detașat și împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor funcției de Comandant al Centrului, pentru ca la data de 1 iulie 2018, comandorul Bogdan Dumitrescu să fie numit în funcția de comandant al Centrului 39 Scafandri.

Perfecționarea profesională a debutat cu cursul de șefi de armă, specialitatea navigație, curs de radiocomunicații navale terminologie NATO și a continuat cu cursul „Folosirea în luptă a unităților de nave”. De-a lungul carierei, a absolvit cursul de engleză militară pentru țările din Europa Centrală și de Est (Defense School of Languages, Beaconsfield, Marea Britanie), cursul de dezarmare, demobilizare și integrare (Centrul de studii pentru menţinerea păcii “Pearson”, Canada) și cursul NATO de orientare pentru ofițeri de stat major (Universitatea Naţională de Apărare, Washington DC, SUA). În anul 2011, a absolvit cursul postuniversitar de perfecționare în specializarea managementul resurselor de apărare pentru personalul de conducere (DRESMARA, Brașov), iar în anul 2015 cursul de dezvoltare profesională în conducere strategică în domeniul informațiilor pentru apărare (UNAP Carol I, Bucuresti). În anul 2018, a absolvit „Cursul de comunicare și relații publice pentru comandanți de mari unități și comandamente”.





Numeroase medalii și ordine


De-a lungul carierei, comandorul Dumitrescu a participat la o serie de exerciții internaționale: Cooperative Partner 1998, 2000, 2001, 2002, Rescue Eagle 1998, Blackseafor 2001, 2005, 2010, Alied Action 2003, Blackseapartnership 2009, Breeze / Certex 2011, EP MCM Dive 2018, 2019, 2020.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Navale, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate, precum și Emblema de Onoare a Armatei României pentru contribuția deosebită adusă la ridicarea prestigiului Armatei României.

Cu ocazia trecerii în rezervă, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Constanța i-a înmânat diploma de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba Armatei Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4654 secunde