Apreciați în misiunile internaționale. Unul din cinci polițiști permanenți ai FRONTEX este român!

238
Apreciați în misiunile internaționale. Unul din cinci polițiști permanenți ai FRONTEX este român! - frontexgardasursapolitiadefronti-1600450929.jpg

Articole de la același autor

Războaiele civile și situația politică agitată din Orient și din Africa au dus la o creștere alarmantă a fenomenului migrației, în jurul anului 2015. Potrivit polițiștilor de frontieră, valul migrator de la vremea respectivă a fost fără precedent, de la Al Doilea Război Mondial, căci peste un milion de imigranți și refugiați din statele africane și din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu au ajuns în Europa.

De menționat însă că, la vremea aceea, și statele europene aveau o politică relaxată în privința imigranților, în scopul acoperirii deficitului de forță de muncă.

Situația s-a schimbat însă, iar în prezent statele europene solicită o mai bună protecție a frontierelor externe. În prezent, polițiști de frontieră din statele europene asigură, prin rotație, protecția la frontierele externe, sub umbrela Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). De exemplu, în 2020, polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă au participat în misiuni de aproximativ trei luni, în Marea Egee, unde au realizat peste 1.500 de ore de patrulare. „Urmare a angajamentelor asumate de țara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, Garda de Coastă a detașat în zona operațională a FRONTEX din Grecia trei nave, cu câte un echipaj format din 26 de polițiști de frontieră. În această perioadă, unui echipaj i-a fost prelungită misiunea în contextul răspândirii COVID-19, a evoluției ascendente a numărului de cazuri în statele din Europa și din afara acesteia, precum și a presiunii migraționiste la frontiera dintre Turcia și Grecia”, a afirmat comisarul șef Cristian Laurențiu Cicu.

După cum stipulam, în prezent statele membre UE delegă polițiști de frontieră în sprijinul statelor de la frontiera externă, dar intenția este de realizare a unui corp permanent de polițiști de frontieră europeni, cu o capacitate de 10.000 de membri, care să desfășoare misiuni la granițele U.E. Primele misiuni ale corpului permanent al FRONTEX ar urma să aibă loc începând cu 1 ianuarie 2021. Până în prezent, arată oficialii FRONTEX, au fost primite aproximativ 7.500 de solicitări de la candidați interesați să devină polițiști de frontieră ai FRONTEX.

„FRONTEX a recrutat deja 265 de candidați – din cei 700 preconizați a fi trimiși în misiuni în 2021, din corpul permanent – care au început pregătirea din 16 iunie. Aceștia își vor începe activitatea în teren din luna ianuarie a anului următor. Din toți aceștia, 56 de candidați sunt români: 32 din cadrul Poliției de Frontieră, iar restul din alte structuri M.A.I. sau care fac parte din misiuni internaționale. Practic, unul din cinci candidați este din România”, au arătat reprezentanți ai Poliției de Frontieră. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5972 secunde