Aplicație gratuită pentru ajutarea victimelor violenței în familie

204
Aplicație gratuită pentru ajutarea victimelor violenței în familie - aplicatieviolentasursabasilica-1604431453.jpg

Articole de la același autor

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky Ro este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.

Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

La nivelul țării noastre, datele furnizate de Poliția Română ne arată că, în primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de lovire sau alte violențe – 62%, urmate de abandonul de familie – 14% și amenințarea – 9%. În perioada ianuarie – septembrie 2020, în România au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 30 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

Potrivit statisticii ținute de IPJ Constanța, în județul de la malul mării au fost semnalate polițiștilor, în primele nouă luni ale lui 2020, 833 cazuri de violență în familie, iar doar în 161 de cazuri au fost emise ordine de protecție provizorie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2808 secunde