Apărarea la Marea Neagră. Armata României, pilon de stabilitate în regiune

2330
Apărarea la Marea Neagră. Armata României, pilon de stabilitate în regiune - aparare-1572383044.jpg

Articole recomandate

În perioada 21-24 octombrie, s-a desfășurat exercițiul "Naples Blueprint 2019" (NABL 19), în diverse locații din România și Bulgaria. Exercițiul NATO planificat de Comandamentul Aliat Suprem din Europa și condus de către Comandamentul Aliat Întrunit din Napoli (JFC Napoli) a demonstrat coeziunea Alianței, prin conceptul de "cunoaștere reciprocă, înainte de a avea nevoie unul de celălalt". 


NABL 19 a fost conceput pentru a oferi o înțelegere clară a capacităților operaționale naționale combinate, precum și familiarizarea cu terenul atât în România, cât și în Bulgaria. În acest exercițiu, membrii cheie ai structurilor NATO au avut posibilitatea de a identifica și de a cunoaște omologii lor. Prin aceste activități, acum, înainte de o criză, se dobândește înțelegerea clară a capacităților, limitărilor, riscurilor și oportunităților Aliaților. 


În data de 24 octombrie, la Constanța, s-a derulat Ziua Distinșilor Vizitatori, la activitate fiind prezenți șeful Comandamentului Aliat Întrunit NATO de la Napoli, amiralul James Foggo III, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu. 


"În ultimele trei zile, echipa mea din cadrul JFC Napoli, alcătuită din generali și amirali, s-a aflat aici pentru a asigura securitatea și stabilitatea din regiune, ca aliați NATO. Marea Neagră este o cale de transport maritim vitală pentru navigație și comerț, prezența NATO este foarte importantă aici și la fel de important este ceea ce faceți aici, la Constanța, pentru apărarea colectivă a națiunilor noastre. Avem la un loc Forțele Terestre, Forțele Navale și Forțele Aeriene și o mare concentrare de nave sub forma unei flotile de luptă împotriva minelor aflată sub pavilion NATO. Este important să menținem căile de comunicare și navigație maritimă deschise în Marea Neagră și să înlăturăm orice posibilă amenințare de minare sau alte amenințări subacvatice", a declarat amiralul James Foggo III. 


XXX 
La rândul său, general-locotenent Daniel Petrescu a subliniat preocuparea continuă a Alianței pentru apărarea comună. 
"Este o misiune fundamentală a NATO și toți am constatat că, începând cu anul 2014, regiunea în care ne aflăm, a Mării Negre, a căpătat o relevanță aparte în consolidarea posturii de apărare a Alianței la flancul estic. Ca atare, această stare necesită o atenție sporită, iar prin acțiunile pe care le planificăm și le desfășurăm, dovedim că Armata României și militarii noștri constituie o ancoră pentru valorile transatlantice și un pilon de stabilitate în regiune, un contributor net la postura de securitate din Marea Neagră", a declarat general-locotenent Daniel Petrescu. 


În cadrul acestui exercițiu, Forțele Terestre Române au fost reprezentate de structuri ale Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești". 
Locotenent-colonel Dan CRIȘAN 
Ministerul Apărării Naționale - Forțele Terestre Române


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0455 secunde