Anunț de ultimă oră de la Ministerul Mediului, după incendiul de la Cernobîl. Autoritățile române sunt în alertă maximă

284
Anunț de ultimă oră de la Ministerul Mediului, după incendiul de la Cernobîl. Autoritățile române sunt în alertă maximă - incendiucernobal-1528293902.jpg

Articole recomandate

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului nu a înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare sau atenționare pentru factorii de mediu, în urma incendiului de vegetație produs marți, 5 iunie, în Pădurea Roșie de lângă Centrala Nuclear Electrică Cernobîl (Ucraina), a anunțat, miercuri, Ministerul Mediului.


"În perioada 4 - 6 iunie 2018 nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. Valorile înregistrate se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni. Până în prezent, nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra radioactivității mediului sau asupra sănătății populației. Analizele gama spectrometrice efectuate asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevați în perioada 28 mai - 3 iunie 2018, la sediul celor șase centre regionale care efectuează determinări de gama spectrometrie (ANPM, APM Arad, APM Iași, APM Constanța, APM Craiova, APM Maramureș) nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variație al fondului natural. De asemenea, în cursul zilei de astăzi (miercuri, 6 iunie 2018, n.r), centrele regionale de gama spectrometrie au măsurat în regim de urgență și probele cumulate de aerosoli atmosferici prelevați în perioada 4 - 6 iunie, valorile obținute fiind cele normale acestei perioade. Nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu", notează sursa citată într-un comunicat de presă.


Potrivit ministerului de resort, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o simulare a transportului poluanților atmosferici pe distanțe lungi, în intervalul de timp 4 - 5 iunie, simulare care indică faptul că traiectoria curenților de aer a fost în direcția opusă României, dinspre nord-vest către sud-est.


Ministerul Mediului precizează că, alături de instituțiile din subordine, vor continua să monitorizeze situația.


Un incendiu de proporții s-a declanșat, marți, în zona de excluziune din jurul centralei nucleare accidentate de la Cernobîl, au anunțat autoritățile ucrainene, dând asigurări că nu a fost detectată o creștere periculoasă a radioactivității, informează AFP.


Focul s-a propagat în dimineața zilei de marți la mai puțin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, înainte de a se extinde spre un masiv împădurit, potrivit comunicatelor difuzate separat de această instituție și de serviciul de stat pentru situații de urgență.


'Niciun incendiu nu a fost detectat în incinta centralei', care nu riscă să fie afectată, a dat asigurări la rândul său Administrația de Stat pentru reglementare nucleară.


Aproape 130 de pompieri, două avioane și un elicopter al pompierilor luptă cu flăcările, potrivit serviciului de stat pentru situații de urgență.


Reactorul numărul 4 al centralei sovietice de la Cernobîl, situată la circa o sută de kilometri nord de Kiev, a explodat în 1986 în timpul unui test de securitate, devenind cel mai grav accident nuclear din istorie. Elemente radioactive eliminate de reactor au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici sovietice. Zona din jurul centralei, pe o rază de 30 de kilometri, nu este nici acum locuită de oameni.


Alte trei reactoare ale centralei de la Cernobîl au continuat să producă electricitate până la închiderea definitivă a centralei, în decembrie 2000.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8933 secunde