Andrei Gheorghe, incinerat astăzi fără slujbă religioasă

1212
4
Andrei Gheorghe, incinerat astăzi fără slujbă religioasă - andrei-1521882960.jpg

Articole recomandate

Joi și vineri, trupul lui Andrei Gheorghe a fost depus la Galeria Mobiud din Capitală, urmând ca sâmbătă să fie incinerat la crematoriul Vitan Bârzești.


Biserică Ortodoxă a anunțat că respectă decizia fiecărui om, dar nu va participa și nu va oficia nicio slujbă de înmormântare sau de pomenire.


Andrei Gheorghe nu este prima personalitate de mare mărime care va fi incinerată, în loc să fie îngropată.
 
Regizorii Liviu Ciulei și Sergiu Nicolaescu, actorul Ilarion Ciobanu, cântăreața Doina Badea sau politologul Silviu Brucan sunt printre cei care au transmis familiilor că-și doresc ca, după moarte, trupul să li se transforme în cenușă.
 
Și alte mari personalități, din trecutul ceva mai îndepărtat, se află pe lista celor care au vrut să fie incinerați. Este vorba de Mircea Eliade, de Grigore Antipa, de mareșalul Ion Antonescu (dar într-un context mult mai tragic și greu, după ce a fost executat de regimul stalinist pentru "înaltă trădare".
 
Singurul crematoriu din București este Vitan Bârzești, inaugurat în 1934. Cel mai vechi crematoriu, Cenușa, a fost închis în 2003, pentru că nu mai putea fi reabilitat pentru a îndeplini normele europene de mediu.


Comentează știrea

Catalin
24 martie 2018
Si ?

Ca popalaii nu vor face slujba n-ar fii o problema insurmontabila . Nu vor putea pretinde nici bani si nici alte atentii , de la familie sau rude , sau de la autoritati ... In alta ordine de idei , omul a ales cum si ce se va intampla cu corpul sau dincolo de moarte si trebuie sa i se respecte cu sfintenie optiunea . Ce se mai baga in discutie berbecii in sutane si acei papagali insotitori , care pun in tema o chestiune personala ? BOR a transformat in sfinti nationali popalai ciudati : legionari si comunisti si securisti si turnatori , ba chiar si domnitori care ucideau - fara numar , fara numar - ori la betie , ca un desert domnesc , ori din betia puterii mioritice tembele , iar cei care au avut un traseu existential demn , dar aleg crematia - singura modalitate purificatoare a trupului din care s-a scurs viata - nu li se acorda nici macar respectul unei slujbe minimale ! Macar pentru faptul ca ziaristul si omul care a fost Andrei Gheorghe , cu pacate , sau fara pacate , a platit taxe si impozite , iar din aceste taxe si impozite , au fost nutriti , alaptati nesimtit , ospetiti in banchete interminabile , cu crapelnita si beutura , pana la obezitate si voma , acesti berbeci in sutane si insotitorii lor ... Niste hoituri si putreziciuni ! Panarame !

Cristian
24 martie 2018
Nea Cătăline, văz că te stârniși rău...

... Relax, tătuțu', că poa' să-ți dăuneze grav la pipotă. L-am cunoscut pe Andrei. Bine. Nu îndrăznesc să spun că am fost prieteni (mențin o anumită "aură" cuvântului deși a fost urât denaturat de socializarea online că s-a ajuns în situația în care poți fi "prieten" pe Facebook cu unul pe care nu l-ai văzut în viața ta) dar am fost buni amici. Fără a-și păstra în vreun fel memoria, chestia asta cu "incineratului" îi venea lui Andrei în momente, hai să le spun, un pic mai euforice. Motiv pentru care, deși există numeroase interviuri care i-au fost luate, deși e plin netul de multe, multe lucruri pe care, de-a lungul timpului, le-a spus Andrei, nu vei găsi NICIUNDE, NICĂIERI, exprimat dorința de a fi incinerat. Un om de genul lui ar fi ținut să evidențieze CLAR, CERT, fără dubii, o astfel de decizie. Andrei se gândea de ceva vreme la moarte. Nu intens, nu era obsedat dar se gândea, cam așa cum se gândește orice om care a trecut de 50 de ani și-ncepe, din ce în ce mai des, să șteargă din memoria telefonului numerele celor care "dispar". S-a gândit și făcea și referiri la asta. Cum ar fi cea în care spunea că nu va apuca 60 de ani. De ce crezi că, totuși, nu a pomenit nimic de incinerare ? Tocmai fiindcă era o chestie pe care nu o lua în calcul decât după un păhărel în plus. În momentul morții, Andrei nu avea ceea ce se numește "familie". Asupra nimănui nu apăsa, oficial -să spunem, povara înmormântării sale. Cei care au făcut-o, au făcut-o fiindcă l-au apreciat și au ținut la el. Dar au preferat să-și amintească momentele în care Andrei vorbea despre incinerare dintr-un motiv teribil de simplu : financiar, incinerarea e un mizilic. Înmormântarea tradițională ar fi implicat costuri pe care nu au fost dispuși să le suporte. End of story.

Cristian
24 martie 2018
Scuze pentru greșelile ...

... din comentariul anterior. Autocorrectul telefonului a ținut musai să aibă ultimul cuvânt și m-a adus în situația de a semna un text care nu conține doar greșeli gramaticale ci și erori de logică. Spre exemplu, "fără a-i păta memoria" a ajuns "fără a-și păstra memoria", ceea ce este o tâmpenie.

Catalin
24 martie 2018
Ma, baiete ...

L-am cunoscut si nu mi-a dat impresia ca este dedat polologhiei pravoslavnice . Zau , nici nu ma gandesc la cheltuieli , dar omul asta care vorbea la radio , chiar nu avea complexe existentiale si nici nu dadea trei parale pe ce ziceau popalaii care tineau discursuri moralizatoare pe lumina , iar noaptea se cotaiau si intre ei si cu oitele din turma ...Zau , omul a fost de mare isprava si merita pomenit cu respect in orice imprejurare !

Pagina a fost generata in 2.1023 secunde