Ancheta privind prăbușirea elicopterului SMURD, în lacul Siutghiol, a fost clasată

551
Ancheta privind prăbușirea elicopterului SMURD, în lacul Siutghiol, a fost clasată - siutghiolelicopterdosar2-1576530181.jpg

Articole de la același autor

Pe 15 decembrie s-au împlinit cinci ani de când patru salvatori și-au pierdut viața în urma prăbușirii, în lacul Siutghiol din stațiunea Mamaia. Medicul Laura Vizireanu, asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, pilotul comandor Petre Cătuneanu și copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel se aflau în aparatul de zbor care se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu. Între timp, dosarul penal privind prăbușirea, a fost clasat de anchetatori. 


Procurorii militari din cadrul secției de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea dosarului penal. În primul rând, în ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă, cu privire la acțiunile pilotului și copilotului, care au avut drept urmare decesul dr. Laura Vizireanu și asist. med. Gabriela Camelia Harton, urmare a decesului făptuitorilor. Totodată, anchetatorii au dispus clasarea cauzei și în ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă privind activitățile operatorilor din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgență 112 Constanța, vizând preluarea apelurilor de urgență și alertarea structurilor specializate de intervenție, dar și față de activitățile de intervenție desfășurate de Inspectoratul de Situații de Urgență "Dobrogea", Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General al Aviației, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Centrul de Scafandri, Baza Aeriană Borcea, Autoritatea Navală Română, Direcția Hidrografică Maritimă și Instituția Prefectului. "Acțiunile acestor instituții nu s-au interpus în lanțul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracțiuni", se arată în ordonanța procurorilor militari. Anchetatorii au dispus clasarea și în ceea ce privește infracțiunile de neluare a măsurilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă. Împotriva soluțiilor de clasare nu au fost formulate plângeri, au mai arătat anchetatorii. 


Cronica unei tragedii cu patru morți 
Reamintim că în după-amiaza zilei de 15 decembrie 2014, în jurul orei 16.11, un apel la 112 anunța prăbușirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Elicopterul se întorcea dintr-o misiune medicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța. În momentul prăbușirii, apa lacului era de 2 grade Celsius, iar victimele ar fi putut să supraviețuiască cel mult 12 minute. Totodată, aparatul de zbor nu era dotat cu pilot automat și baliză pentru semnalizare pe mare, nefiind dotat pentru a opera pe mare. După aproximativ jumătate de oră de la primirea apelului, este recuperată din apă prima victimă, dr. Laurea Vizireanu. Ulterior, după ora 21.00, a fost găsit copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, imobilizat în scaunul elicopterului, la adâncimea de patru metri. Aproape de miezul nopții a fost găsit și pilotul Petre Cătuneanu, de aproximativ zece metri de carlingă, iar în jurul orei 3.30 a fost găsită a patra victimă, asistenta medicală Gabriela Claudia Harton, prinsă în centru, în carlinga elicopterului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5891 secunde