Ancheta în dosarul polițiștilor de la Rutieră, la un pas de a fi declarată nelegală!

1908
Ancheta în dosarul polițiștilor de la Rutieră, la un pas de a fi declarată nelegală! - c586febc9577603da1f2f81ffbfbc234.jpg
Din câte se pare, calitatea de polițiști judiciari a unor agenți atrăgea de la sine competența DNA-ului de a efectua verificări în ceea ce îi privește pe cei 36 de polițiști din dosarul "Rutiera"

"Mega-dosarul" polițiștilor de la Rutieră s-ar putea transforma într-o palmă usturătoare pe obrazul procurorilor, dacă verificările solicitate ieri de avocații inculpaților vor scoate la iveală că dosarul nu a fost instrumentat de procurorii competenți să facă astfel de anchete.

Mai exact, dacă se dovedește că măcar unul dintre agenți ar fi polițist judiciar și că ar fi avut atribuțiuni de control, toată ancheta, pornind de la interceptări și orice acte de procedură efectuate la dosar, până la deciziile de reținere care au urmat în cazul a 14 din cele 39 de persoane acuzate, este lovită de nulitate absolută.
Vor rămâne însă reținerile, cele câteva zile petrecute de polițiști la "răcoare", printre cei pe care, poate, cândva îi rețineau, umilința și oprobriul public la care au fost supuși, toate abuzurile și presiunile pe care mulți dintre inculpați și familiile lor acuză că le-au suportat în timpul anchetei ori a perchezițiilor ș.a.m.d. Cu toate aceste acuzații, Parchetul ar trebui să se spele pe cap. Asta, repet, în condițiile în care se constată că nu a fost competent să cerceteze un astfel de dosar și procurorul nu a sesizat din timp acest aspect și a continuat verificările, știind că nu el ar trebui să facă o astfel de anchetă, ci ar fi de competența DNA-ului.
De asemenea, dacă acest dosar se dovedește a fi un adevărat fiasco, căci până acum spre un astfel de deznodământ pare să se îndrepte, rămâne de văzut cum vor justifica și angajații DGA-ului "spectacolul" oferit gratuit, "acțiunile de amploare" și efectivele cerute până și din țară pentru a fi reținuți "polițiștii infractori și corupți de la Constanța" (?!).
Dacă va rămâne doar un simplu spectacol gratuit adresat publicului larg, polițiștii acuzați vor avea tot dreptul și un motiv în plus și foarte temeinic să se întoarcă împotriva anchetatorilor și a instituțiilor statului și să ceară daune pentru suferințele pricinuite. Poate că nu toți erau "curați", dar ancheta asta i-ar putea transforma în victimele ideale și le-ar spăla toate păcatele de până acum, chiar dacă în cazul unora poate că nu s-a dorit decât să se acorde o corecție.
Magistrații vor verifica
"Armata" de avocați din acest dosar a tăbărât, ieri, pe capul instanței cu o serie de excepții care au pus-o pe gânduri. Toate vizau legala sesizare a instanței și, respectiv, dilema privind competența sau nu a procurorilor sub oblăduirea cărora s-au efectuat, încă de la început, toate actele procesuale din acest dosar. Avocații au solicitat instanței să lămurească aceste aspecte, motiv pentru care, judecătorul a făcut o pauză de mai bine de jumătate de oră, pentru a decide dacă se impun toate aceste verificări ori nu.
În cele din urmă, magistratul a decis să acorde termen pentru mâine, la ora 12, timp în care vor fi solicitate fișele postului și buletinul postului în cazul fiecărui polițist, precum și alte documente din care să reiasă în mod clar competențele fiecărui agent din lotul de 36 - câți sunt cercetați în acest dosar.
Dacă instanța va ajunge la concluzia că cercetările nu au fost efectuate de un organ judiciar competent, dosarul va fi trimis Parchetului competent să îl soluționeze. Numai că toate actele făcute până acum în această cauză vor fi lovite de nulitate, astfel că cei de la DNA ar trebui să ia toată ancheta de la capăt…

Acuzați și acuzații
Amintim că, la data de 30 iunie, Curtea de Apel Constanța a revocat măsura preventivă și a dispus rejudecarea mandatelor de arestare preventivă emise de Tribunalul Constanța.
Cei care au fost arestați la data de 26 iunie și au fost puși în libertate la data de 30 iunie sunt polițiștii Gigi Cristian Rușescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Cosmin Cristian, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan, Cristina Gherlan, Cristian Nazarovici și civilii Gigel Budur, Alin Bogdan Drughe și George Guliu.
Ei sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și fals intelectual.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3121 secunde