Anchetă de amploare a DIICOT: clanuri de români forțau copii să fure și să tâlhărească

324
Anchetă de amploare a DIICOT: clanuri de români forțau copii să fure și să tâlhărească - xdiicotspania-1634812474.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița și Poliția Națională din Spania au cooperat pentru documentarea activității de exploatare a copiilor de către cetățeni români, care i-ar fi obligat să comită infracțiuni de furt și tâlhărie, alegând, în general, victime de vârstă înaintată, în momentul când acestea retrag bani de la bancomatele bancare.

La data de 13 octombrie, Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliție Judiciară - Secția I a Unității de Droguri și Combatere a Criminalității Organizate din Madrid a efectuat cinci percheziții domiciliare, patru în Getafe și una în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracțiuni pe linia traficului de ființe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activități infracționale și infracțiuni împotriva drepturilor și îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracțiuni asupra proprietății, comise la bancomate.

Din cercetări a reieșit că ar fi existat mai mult de 20 de adulți, din cel puțin cinci familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiți pentru comiterea faptelor. Copiii nu ar fi frecventat școala și s-ar fi dedicat exclusiv comiterii de infracțiuni, în scopul obținerii de bani pentru adulți. Adulții i-ar fi transportat pe minori în locul ales și ar fi rămas în zonă, monitorizând acțiunile lor. Majorii nu ar fi ezitat să folosească violența și intimidarea pentru a forța minorii să comită infracțiuni. În unele cazuri, minorii ar fi folosit forța fizică, iar în altele, aceștia le-ar fi atras atenția victimelor și i-ar fi hărțuit, în timp ce alți minori ar fi comis furtul. În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani.

Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligați să comită infracțiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secții de poliție sau centre pentru minori.

Astfel, uneori, membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații, din afara Comunității Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracțiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuți autorităților de poliție.

Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo și Ciudad Real, existând un „fel de rotație” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuți, în faptele pe care le desfășoară.

Polițiștii au descoprit, pe rețelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează și chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceștia ar fi afișat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor.

În cauză, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admiși în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid.

EUROPOL și INTERPOL au oferit informații cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârșiri de infracțiuni de exploatarea a minorilor și în alte țări europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3297 secunde