AMR a cerut CNSAS să verifice dacă actualul șef al CSM a colaborat cu Securitatea

230

Articole recomandate

Asociația Magistraților din România (AMR) a cerut Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, să comunice dacă actualul șef al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a colaborat cu Securitatea, a declarat Mona Pivniceru, președintele AMR.
Mona Pivniceru a declarat sâmbătă, pentru NewsIn, că, deși Florica Bejinaru are o decizie definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiției din iunie anul trecut, potrivit căreia nu a făcut poliție politică, acest lucru nu înseamnă "că n-a făcut nimic". Președintele AMR a precizat că trebuie verificat dacă Bejinaru a colaborat cu Securitatea sau a dat note informative.
Cererea Asociației Magistraților din România (AMR), adresată CNSAS, a fost formulată în baza ordonanței de urgență privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității numărul 24/2008.
Pe de altă parte, potrivit articolului 32 din aceeași ordonanță, "în cazul în care (...) rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de cola-borator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență".
Surse judiciare au explicat, pentru NewsIn, că textul normativ spune destul de clar că numai în cazul în care apar noi documente, iar persoana face parte din cele verificate din oficiu, CNSAS se poate sesiza. În cazul Floricăi Bejinaru, nu au apărut documente noi, iar președintele CSM nu se numără printre persoanele verificate din oficiu de CNSAS, au arătat aceleași surse.
Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a declarat pe 11 ianuarie, în ziua în care a fost numită în funcție, că Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat deja prin hotărâre irevocabilă în ceea ce privește necolaborarea sa cu Securitatea. Bejinaru a refuzat să comenteze declarațiile Vioricăi Costiniu (n.r. președinte de onoare al AMR), care a spus că aceasta
n-ar fi trebuit să candideze, având în vedere suspiciunile privind colaborarea cu fosta Securitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0852 secunde