Amenzi usturătoare pentru patronii care nu-și păzesc afacerile

1506
2
Amenzi usturătoare pentru patronii care nu-și păzesc afacerile - fondamenziusturatoarepentrupatro-1396374391.jpg

Articole de la același autor

"Paza bună trece primejdia rea!" - spune înțelepciunea populară. Și, în aceeași idee, toți patronii de firme sunt obligați ca până la jumătatea lunii iunie să angajeze un evaluator de risc, care să le spună cum să-și păzească afacerile de hoți. Afaceriștii care nu se vor conforma riscă amenzi de zeci de mii de lei. 


Nu de puține ori, polițiștii au atras atenția că afaceriștii nu înțeleg că sunt obligați prin lege să-și asigure paza societăților comerciale și inclusiv a terenurilor pe care-și desfășoară activitatea. Cel mai elocvent exemplu de disensiune ivită între polițiști și afaceriști, pe tema asigurării securității și pazei, este referitor la plajă: aproape întreaga plajă este concesionată, de ani buni, dar vară de vară, oamenii legii trebuie să le atragă atenția concesionarilor că sunt obligați să asigure siguranța turiștilor care se relaxează pe șezlongurile lor! 


Termen limită: 16 iunie 2014! 
Din această vară, cei care-și desfășoară activitatea pe plajă (alături de restul afaceriștilor!) riscă să fie sancționați cu amenzi usturătoare dacă nu dețin o "analiză de risc la securitate fizică", realizată de un evaluator de risc special acreditat în acest sens și trecut în Re-gistrul Național al Evaluatorilor de Risc. Prevederea este cuprinsă în HG 301/2012, care cuprinde normele metodologice de aplicare a Legii 333/2003.


"În acest mod, nu mai este la latitudinea unui polițist să spună dacă trebuie pază umană, câte posturi, câte camere de supraveghere", ne-a precizat comisarul Constantin Stoian, din cadrul Serviciului Sisteme de Securitate, din Poliția Constanța. "Evaluatorul de risc va realiza analiza de risc la securitate fizică, un document prin care se stabilește de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv să acopere vulnerabilitățile în fața infractorilor", a adăugat polițistul. 


Astfel, legea prevede clar ce măsuri de pază trebuie luate, în funcție de criterii precum dimensiunea sediului, bunurile deținute, valoarea celor comercializate și inclusiv coeficientul de criminalitate ale localității (calculat de polițiști în funcție de numărul furturilor din societăți comerciale și tâlhării). Concret, evaluatorul de risc va preciza dacă un butic trebuie să fie păzit cu una sau mai mult camere video de supraveghere sau dacă este neapărat nevoie de paznic, peste noapte! 


"Legislația impune ca toate societățile comerciale să obțină acest document până pe 16 iunie. Din ziua următoare, dacă socie-tățile unde vom merge în verificări nu vor avea această analiză de risc la securitatea fizică, vor fi sancționate cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei", a mai precizat polițistul. Res-pectivul act trebuie înnoit în even-tualitatea unei spargeri. Trebuie menționat că, în prezent, în Constanța sunt șapte evaluatori de risc, iar la nivel național sunt în jur de 200. 


Și călcați de hoți, și amendați! 
Un alt aspect pe care trebuie să-l știe afaceriștii este că, în even-tualitatea în care sunt călcați de hoți, dacă se descoperă că nu au respectat măsurile de pază menționate de evaluatorul de risc, vor primi o amendă între 2.000 și 5.000 de lei. 


"De exemplu, dacă se stabilește că în momentul furtului sistemul de supraveghere video sau sistemul tehnic de alarmare nu funcționa, societățile comerciale vor fi sancționate. Căci, potrivit legislației, acestea au obligația să asigure funcționarea lor", a mai precizat specialistul. Buticarii sunt atenționați că nu-și pot monta singuri sistemele de alarmare, ci trebuie să apeleze la firme specializate. Cei care dețin magazine de cartier sau cei care au un băruleț în mediul rural pot fi tentați să-și instaleze singuri camerele de supraveghere video sau să găsească un amic care să-i ajute cu alarma. Legea nu o permite, ba mai mult, sunt pasibili de dosar penal și de o pedeapsă cu închisoarea între trei luni și doi ani sau amendă penală. Și, ce îi afectează cel mai mult, vor avea cazierul judiciar pătat!


Comentează știrea

st3fun
2 aprilie 2014
Daca ...

ei, afaceristii, sunt obligati prin lege sa isi asigure protectia si paza, si , sa zicem, nu au castiguri atat de mari incat sa o faca, si cu toate astea sunt amendati, atunci ei, politistii, care prin lege trebuie sa asigure paza si ordine, de ce nu sunt amendati si l-i se accepta scuza ca nu au efective?

.........
2 aprilie 2014
.........

Daca nu ai bani de o supraveghere ce faci? iti pune Politia camere? De unde sa caci bani? Asa vrea Politia? Cati hoti neprinsi sunt? pe ei cine ii amendeaza?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5162 secunde