Amenda CEDO pentru penitenciare este inevitabilă. "Ministrul Justiției a ținut la sertar proiectul"

1551
2
Amenda CEDO pentru penitenciare este inevitabilă.

Articole recomandate

Au trecut șase luni de când CEDO a atenționat România că în termen de șase luni trebuie să stabilească un calendar de rezolvare a situației din închisori. Ce au făcut responsabilii din domeniu în tot acest timp? Nimic. Dacă la începutul anului, după emiterea contestatei OUG 13, Executivul acuza lipsa de spațiu a deținuților și aglomerația din penitenciare, se pare că nu mai este o prioritate construirea de noi locuri de detenție. Mai mult decât atât, chiar și modernizarea penitenciarelor a fost sistată.

Reprezentanții sindicatelor din penitenciare au discutat cu ministrul Justiției și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), o nouă serie de potențiale soluții pentru problemele din penitenciare.

În ciuda nevoii urgente de spații pentru deținuți, sindicatele insistă pentru modernizarea penitenciarelor existente având în vedere că această soluție este mai eficientă din punct de vedere financiar și are un impact imediat în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de lucru și a celor de detenție. Cu acest prilej, reprezentanții sindicatelor au informat ca este preferabil sa fie finalizat fostul - viitor penitenciar din Pantelimon, lăsat în paragină, deși este realizat în proporție de aproximativ 70%.

În ceea ce privește construcția unor noi penitenciare, totul a rămas la stadiul de proiect și vorbe. "Am atenționat că aprobarea Hotărârii de Guvern privind construcția unui nou penitenciar în localitatea Berceni este tardivă și că, procedural, nu va mai fi timp pentru realizarea acestei etape până la sfârșitul anului. Din păcate, ministrul Justiției a ținut la sertar acest proiect de la finalul lunii mai, iar procedura va fi cel mai probabil reluată la începutul anului 2018", a precizat Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Condițiile de detenție din penitenciarele din România contravin Convenției Europene pentru Drepturile Omului și arată o disfuncționalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, potrivit unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului. În luna aprilie, România a primit din partea CEDO șase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situației din închisori.

"Procedural este vina ministrului, care a ținut aceste proiecte timp de 3 sau 4 luni, fără să facă nimic. Explicațiile au constat în lipsa de avize și decuplarea proiectelor de construcție a două penitenciare, dar aceste răspunsuri nu sunt deloc plauzibile. Aceste lucruri se puteau face într-o zi", a mai declarat, pentru "Cuget Liber", Sorin Dumitrașcu. 

Comentează știrea

Cetatean
16 septembrie 2017
Solutie

Pe navele unde nu erau spatii suficiente, marinarii stateau cate doi in aceiasi cabina dar NU dormeau niciodata amandoi pentru ca unul era de seviciu si celelalt la somn. La fel si in armata pe vremuri in serviciul de paza. Unii erau in post si ceilaltai la somn, Ar trebui scosi la munca, in constructii de locuinte noi, la reabilitarea celor vechi, la construirea de autostrazi, in mine, s.a.m.d. Sa lucreze in ture. Si asa aveti locuri suficiente. Unii la munca, altii la :somn".....

Cetatean
16 septembrie 2017
continuare..

Sa nu mai zic ca putem indeplini visul lui Ceasca de a construi un canal din Constanta pana la Bucuresti, sa ajunga navele pana la Catedrala Neamului...:)))

Pagina a fost generata in 1.3728 secunde