Ambasada SUA la Bagdad, asediată de protestatari

180
Ambasada SUA la Bagdad, asediată de protestatari - 1-1577791884.jpg

Articole recomandate

Mii de protestatari au atacat marți ambasada Statelor Unite la Bagdad, arzând steaguri, distrugând camere de supraveghere și strigând "Moarte Americii", după raidurile SUA împotriva unui grupări armate irakiene pro-iraniene, relatează corespondenții AFP, scrie Agerpres.

Participanții la cortegiul funerar al celor 25 de combatanți uciși în raidurile aeriene de duminică din Irak au reușit să treacă fără incidente prin toate punctele de control ale ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Însă forțele de securitate irakiene s-au interpus apoi la porțile ambasadei, pe măsură ce manifestanții au devenit violenți.

Ambasadorul SUA în Irak și personalul ambasadei au fost evacuați, a scris și Reuters, citând reprezentanți ai Ministerului de Externe irakian.

Manifestanții sunt bărbați în uniforma combatanților Hachd al-Chaabi, o coaliție de paramilitari dominată de facțiuni șiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbollah, facțiunea vizată de raiduri, dar sunt și femei care flutură steaguri irakiene și ale Hachd al-Chaabi. Cu bannere prin care susțin închiderea ambasadei SUA la Bagdad sau cer parlamentului alungarea trupelor americane, manifestanții au strigat "America este marele Satan".

Sentimentele antiamericane s-au întețit după raidurile efectuate ca represalii la moartea unui subcontractor american într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Irak, atac nerevendicat, dar atribuit de Washington facțiunii șiite a brigăzilor Hezbollah. Hachd al-Chaabi, care a ajutat regimul irakian în lupta antijihadistă, a fost integrată forțelor regulate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2612 secunde