Alge toxice, descoperite în Marea Neagră. Substanțele ajung în alimentele românilor

795
1
Alge toxice, descoperite în Marea Neagră. Substanțele ajung în alimentele românilor - alge-1515086234.jpg

Articole recomandate

Descoperire alarmantă în Marea Neagră. Mai multe specii de alge pot fi toxice pentru oameni și pentru viețuitoarele din apă. Savanții de la Institutul de Cercetări Marine Constanța spun că este greu să ne ferim de ele: plantele sunt invizibile cu ochiul liber și secretă o substanță toxică absorbită rapid de scoicile care ajung în farfuriile noastre.



Încălzirea globală și poluarea în creștere determină înmulțirea algelor toxice. Biologii fac acum teste serioase pentru a descoperi cât de periculoase sunt plantele microscopice.

Pentru asta au izolat peste 10 milioane de celule într-o eprubetă și le studiază.

"Avem culturi de micro alge. E un prim pas. Speciile cu potențial toxic ar trebui izolate, poi se poate determina toxina sintetizată de aceste specii", spune Laura Boicenco, cercetător.

Substanța toxică din alge ajunge ușor la noi prin midiile sau peștii care au mâncat plantele. Iar toxina poate provoca alergii și probleme respiratorii.

"Una dintre laturile ascunse ale acestui subiect îl prezintă existența unor secreții și produse de alge toxice", afirmă Simion Nicolaev - directorul Institului de Cercetări Marine, potrivit Digi24.ro.

Cercetările făcute de biologi sun complexe. Ar putea dura și un an până să afle cât de mare este concentrația toxinei. Cazuri asemănătoare de alge toxice au fost semnalate în Oceanul Pacific, Atlantic și în Marea Mediterană. Singurul mod în care putem scăpa de ele este reducerea poluării, spun savanții.



Comentează știrea

teo
5 ianuarie 2018
savantii

va rog numele unui savant de la institut. sa inteleg ca nici midii din marea neagra nu mai vreti voi sa mancam . a-ti vazut ca se consuma in cantitati mari si acum trebuie sa importam din italia . gripa aviara,porcina,castraveti si acum midii . misto

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8562 secunde