Ai rămas pieton după ce te-a oprit Poliția? Cum îți poți recupera permisul mai rapid

1463
3
Ai rămas pieton după ce te-a oprit Poliția? Cum îți poți recupera permisul mai rapid - fondairamasfarapermis-1431102296.jpg

Articole de la același autor

Te-a prins Poliția Rutieră pe picior greșit și ți-a luat permisul? Nicio problemă, îl poți lua înapoi mai devreme, dacă îndeplinești anumite condiții și dacă dai un test de verificare a cunoștințelor, care cuprinde 15 întrebări din legislația rutieră.

Dacă n-ați respectat legislația și v-ați ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să știți că îl puteți recupera mai rapid, adică după 30 de zile. În cazul în care nu vă prezentați la acest test sau nu-l promovați, perioada de suspendare este majorată cu 30 de zile.

"Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul Poliției Rutiere, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație", potrivit Codului rutier.

Concret, permisul îți va fi reținut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespec-tarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană sau pentru circulația pe sens opus.

De asemenea, poți rămâne pieton pentru 90 de zile pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune, pentru conducerea vehiculului cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

15 întrebări din legislație

Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare trebuie să dai un test de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație. Testul pe care trebuie să îl dai vizează întrebări din legislația rutieră și trebuie să răspunzi corect la 13 întrebări din 15. După ce ai promovat testul, care se dă în fiecare marți și joi la sediul Serviciului Rutier, trebuie să faci o cerere de restituire a permisului, împreună cu copia de pe dovada reținerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contravenție și copie de pe dovada plății amenzii.

"Persoana trebuie să aibă permisul de cel puțin un an înaintea săvârșirii faptei, să nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar in ultimii trei ani să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce", se arată în legislație.

Nu beneficiezi de reducere dacă…

Este important să știi că nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă aceasta a fost majorată, dacă ai cumulat din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influența alcoolului sau dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune. 

Comentează știrea

zoro
9 mai 2015
si da si nu

Am avut permisul suspendat 90 de zile. Îndeplineam conditiile si după 30 de zile ma duc sa dau testul să-l iau mai devreme. Întreb la politie ce e de făcut si fac pe prostii, ma duc la școlile de șoferi si pățesc la fel. Toți se făceau ca ploua si nu stiu despre ce le vorbesc. Am tras concluzia ca daca ai avut ghinionul sa ti-l ia, nici nu-l mai vezi de la ei, fac tot ce se poate sa te încurce să-l recuperezi si sa stai pe bara toată perioada suspendarii. Era bine de precizat unde dai testul, unde faci cerere, etc. Scrieți doar in ce condiții se suspenda si ca poți da un test. Inca ceva neclar la început de reportaj: daca nu recuperezi permisul si nu dai testul, mai stai 30 de zile in plus. Lămuriți scenariul ca se înțelege prost. Pare ca am permisul luat 60 de zile, si daca nu ma duc la test după 30, mai fac in plus 30, adică 90. Testul e un drept, nu o obligatie. Si pentru cei care m-au împiedicat să-l recuperez mai devreme, le doresc sa li se întâmple la fel, scarbelor.

zoro
9 mai 2015
textul vostru neclar

"Dacă n-ați respectat legislația și v-ați ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să știți că îl puteți recupera mai rapid, adică după 30 de zile. În cazul în care nu vă prezentați la acest test sau nu-l promovați, perioada de suspendare este majorată cu 30 de zile." Va rog sa lămuriți acest aspect, pare ca mai primești unbsuplimet de 30 de zile daca nu te prezinți la test, care știam ca e optional. Cum e in cele din urma ?

nene
9 mai 2015
Enigma Otiliei (adica a Andreei)

Buna remarca. Dar pariez ca nu ti se va raspunde, si o sa ramana in coda de peste. Ca un mister neelucidat

Răspuns la: textul vostru neclar
Adăugat de : zoro, 9 mai 2015
"Dacă n-ați respectat legislația și v-ați ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să știți că îl puteți recupera...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0827 secunde