Ai grijă în ce condiții vrei să faci un bine! Ce pățesc martorii mincinoși

5416
Ai grijă în ce condiții vrei să faci un bine! Ce pățesc martorii mincinoși - mincinos-1407347032.jpg

Articole de la același autor

Câteodată, persoanele de bună credință se pot lăsa influențate sau pot considera că fac un bine atunci când depun mărturie într-un proces civil. Dacă lucrurile sunt făcute "ca la carte", nu există niciun risc pentru martor, însă mare atenție cu privire la declarațiile pe care le dați, pentru că și cea mai mică omisiune sau, dimpotrivă, speculație pot fi considerate mărturie mincinoasă. 
În cazul în care sunteți implicat într-un proces civil, una dintre probele pe care le puteți folosi este cea cu martori, adică puteți desemna una sau mai multe persoane să depună mărturie. 


Ani grei de închisoare 
În momentul în care sunteți martor în proces, obligatoriu veți fi chemat la instanță și ascultat în fața completului de judecată. Acest lucru mai înseamnă și faptul că sunteți obligat să depuneți jurământ sau o declarație solemnă în fața judecătorilor. O condiție esențială a mar-torului este ca acesta să spună adevărul. Înainte de a fi ascultat, martorul va depune jurământul (în timp ce ține mâna pe cruce sau pe Biblie): "Jur că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu. Așa să-mi ajute Dumnezeu!" Dacă nu îndepliniți această condiție și veți depune mărturie mincinoasă, riscați să fiți sancționați cu închisoarea de la șase luni până la trei ani sau cu amendă. Dacă din cercetare reies bănuieli de mărturie mincinoasă, instanța va încheia un proces verbal și va sesiza organul de urmărire penală competent. Acesta este și cazul unui bărbat din Năvodari, care s-a ales cu dosar penal și este cercetat după ce a fost martor într-un proces civil. 


Zeci de cazuri 
Nicolae Iliescu a fost citat ca martor într-un dosar civil. Astfel, bărbatul în vârstă de 32 de ani a depus mărturie de mai multe ori, schimbându-și declarațiile. Cercetând faptele, instanța a sesizat faptul că bărbatul este martor mincinos, iar polițiștii i-au deschis dosar penal. Concret, Robert Iulian Manole, de 40 de ani, din Năvodari avea calitatea de reclamant într-un dosar civil deschis la Judecătoria Constanța, iar Nicolae Iliescu a depus mărturie mincinoasă față de acesta. Pe portalul instanțelor de judecată din Constanța, există zeci de astfel de dosare privind mărturia mincinoasă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5273 secunde