Ai cumpărat o mașină second hand și nu ai anunțat Poliția? Se va suspenda înmatricularea și primești 2.900 lei amendă

5243
2
Ai cumpărat o mașină second hand  și nu ai anunțat Poliția? Se va suspenda înmatricularea și primești 2.900 lei amendă - aicumparat1-1500384225.jpg
Ministerul Afacerilor Interne dorește ca, în cazul vânzării unui autoturism, noul proprietar să fie obligat să anunțe autorităților tranzacția, în caz contrar, riscă o amendă de până la 2.900 lei. Astfel, legislația rutieră va fi modificată prin introducerea unui termen nou, suspendarea înmatriculării autovehiculului, în ceea ce-i privește pe noii proprietari care circulă cu autoturismele, dacă nu au notificat autoritățile după ce au achiziționat o mașină second-hand. În acest sens, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne a lansat un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier. 


După modificarea propusă de ministrul Afacerilor Interne, Codul Rutier va avea stipulat o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se va dispune suspendarea de drept a înmatriculării, în cazurile în care: "noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului; expiră sau este anulată inspecția tehnică periodică a vehiculului", așa cum se arată în proiectul de ordonanță. 


Codul rutier nu reglementează în prezent suspendarea înmatriculării, iar inițiatorii proiectului doresc stabilirea regimului juridic al acestei măsuri adiministrative și situațiile în care se inițiază și încetează suspendarea înmatriculării. Iată motivele care au stat la baza acestui proiect.


"Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 instituie un mecanism de actualizare a informațiilor din evidența vehiculelor înmatriculate în România, în cazul în care intervine transferul dreptului de proprietate a vehiculului. Acest mecanism va avea ca obiectiv conștientizarea și informarea persoanelor interesate cu privire la obligațiile legale, precum și asigurarea aplicării eficiente a normelor vizate, creând posibilitatea pentru conducătorii și proprietarii de autovehicule de a se conforma obligațiilor legale într-un termen rezonabil", se arată în nota de fundamentare a proiectului. 


În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată, potrivit avocatnet.ro. Mai precis, șoferii vor risca între 9 și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Pentru a intra în vigoare noile prevederi în Codul Rutier, poriectul de ordonanță trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Proiectul este asumat de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne și avizat favorabil de Sevil Shaideh, viceprim-ministrul României, Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice și Tudorel Toader, ministrul Justiției.


Comentează știrea

Auto
19 iulie 2017
La pușcărie cu penalii din M.A.I

Stat polițienesc, inclusiv plăcuțele de înmatriculare ar trebui să le facă cei de la RAR și să ți se dea pe loc exact cum se întâmplă în occident și chiar la vecinii bulgari, huooo celor care vin cu idei din acestea

Antonius
19 iulie 2017
Simplificati procedura de inmatriculare.

Subscriu antevorbitorului. De ce nu se instituie o singura unitate sau birou unic de inmatriculare!? In incinta RAR pot fi instalate birouri ptr a fi intocmite toate actele necesare inmatricularii. Inti cu masina la RAR si iesi pe poarta cu certificat inmatriculare, asigurare, nr la masina. La noi se promoveaza statul la cozi si alergatura dintr-o parte in alta a orasului. Conducatori fara viziune, fara initiativa, tratamdu-ne cu aroganta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5739 secunde