Agresorii sexuali, trecuți într-un registru! Proiectul a a fost adoptat de Senat

170
Agresorii sexuali, trecuți într-un registru! Proiectul a a fost adoptat de Senat - 646x4041-1539674508.jpg

Articole recomandate

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede înființarea Registrului automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, inițiat de mai mulți parlamentari, printre care și deputatul independent Oana Bîzgan.


Propunerea legislativă privind registrul automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire, sau asupra minorilor a fost adoptată în plenul Senatului cu 101 voturi "pentru" și o abținere.

"În scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute și pedepsite de legea penală, precum și pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, denumit în continuare Registrul. Registrul se organizează de Ministerul Afacerilor Interne și se ține de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu", se arată în proiectul de lege adoptat luni în plenul Senatului.

Registrul va ține evidența "persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările următoare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile prevăzute la art 1 (2) de către organele române competente; persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre li ale autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art. 1 (2); persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art 1 (2) și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României", prevede inițiativa legislativă.

De asemenea, potrivit proiectului legislativ, "nu se înscriu în Registrul persoanelor fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată dispus aceasta în mod expres în cadrul unul proces penal".

Printre faptele de infracțiune sexuală prevăzute în Codul Penal, care se vor introduce în registru, potrivit inițiativei, se numără: "infracțiunea de trafic de persoane prevăzută la art 210, infracțiunea de trafic de minori prevăzută la art 211, infracțiunea de proxenetism prevăzută la art 213, infracțiunea de exploatare a cerșetoriei prevăzută la art 214, infracțiunea de folosire a unui minor în scop de cerșetorie prevăzută la art 215, infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art 216, infracțiunea de folosire a prostituției infantile prevăzută la art 216 , infracțiunea de viol prevăzută la art 218, infracțiunea de agresiune sexuală prevăzută la art 219 (...)".

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari, printre care deputatul independent Oana Bîzgan. Unul dintre motivele înființării Registrului îl reprezintă prevenirea faptelor cu caracter sexual ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

"Registrul reprezintă o soluție similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta Regatul Unit și Franța. Registru ar ajuta la prevenirea unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor. Registrul are ca rol și prevenția accesului de persoane condamnate în prealabil la poziții unde ar pitea repeta fapta de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate din ultima vreme au relevat fapote de natură sexuală, uneori cu minori, comise de persoane în poziții de autoritate din învățământ sau siguranța publică", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2639 secunde