Afaceristul Cătălin Chelu, acționar la Argus, pus sub acuzare de procurorii DIICOT

729
Afaceristul Cătălin Chelu, acționar la Argus, pus sub acuzare de procurorii DIICOT - catalinchelu3-1351714428.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, scandalurile s-au ținut lanț la SC Argus SA Constanța din cauza neînțelegerilor dintre vechii și noii acționari. Gurile rele dădeau vina, printre altele, pe implicarea omului de afaceri Călin Cătălin Chelu, care, prin diferite firme, ar fi reușit să obțină un procent important din acțiunile societății. Ieri, el a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un dosar privind prejudicii de milioane de euro pentru tranzacții ilegale la bursă.


Călin Cătălin Chelu, Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar și Gabriel Constantinescu, din municipiul Galați, și alte 12 persoane, sunt acuzate de procurorii DIICOT - Structura Centrală de săvârșirea infracțiunilor de inițiere, constituire a unui grup infracțional organizat, utilizare de informații privilegiate, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălarea banilor. 
Potrivit anchetatorilor, Călin Cătălin Chelu, care, prin firmele sale, controlează și mare parte din acțiunile SC Argus SA Constanța, împreună cu membri ai familiei sale, a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, acționând în scopul obținerii de beneficii financiare substanțiale prin eludarea dispozițiilor legale referitoare la tranzacțiile efectuate pe piața de capital și convertirii în lichidități a plasamentelor deținute la diferiți emitenți -  societăți comerciale ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe BVB - Secțiunea RASDAQ.
Pentru realizarea acestui obiectiv, Chelu ar fi înființat peste 168 de societăți comerciale tip SRL, mare parte cu sediul în municipiul Galați și 10 asociații non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziționa instrumente financiare și a dobândi o poziție de control în cadrul mai multor emitenți de valori mobiliare. 
Spre exemplu, în decursul perioadei 2001 - 2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziționate, prin intermediul unei singure case de brokeraj,  titluri emise de SIF - uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 de lei, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 de lei și s-a retras din conturi suma de 154.000.000 de lei.
Ulterior, afaceristul Chelu ar fi dispus în mod discreționar de resursele societăților astfel controlate, beneficiind de lichiditățile obținute prin delapidarea  patrimoniului acestora.
De asemenea, procurorii mai rețin în sarcina sa că SC Cony Sat SA Galați, societate controlată de către membrii grupării, ar fi înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor rețele de CATV, neexecutate în realitate de către societățile antreprenoare, cu consecința diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit și TVA.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat de procurori la suma de 20 milioane de euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacțiilor bursiere în valoare de 80 milioane de euro.
În perioada 17 septembrie - 31 octombrie 2012, la sediul DIICOT,  persoanelor învinuite le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, în prezența apărătorilor aleși. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6106 secunde