Afaceri fantomă pentru fonduri europene, la Constanța. DNA a intrat pe fir

2527
Afaceri fantomă pentru fonduri europene, la Constanța. DNA a intrat pe fir - fond1-1502210177.jpg
Mai mulți constănțeni au încercat în ultimii ani să profite de fondurile europene nerambursabile, în mod ilegal, în speranța că vor câștiga ușor importante sume de bani fără a fi trași la răspundere. Planul de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, astfel că unii inculpați au fost trimiși în judecată chiar și la 7 ani de la comiterea presupuselor fapte, deși au crezut că vor scăpa basma curată. 


Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată, doar în cursul lunii iulie, 3 persoane acuzate de declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare și complicitate la fals intelectual, în formă continuată.


Unul dintre cazurile trimise în instanță îi vizează pe Vasile Ichim și Ion Burcea. Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2015, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), cu scopul de a obține în mod ilegal sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.


Anchetatorii mai spun că, cei doi, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, res-pectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren.


"Prin aceste demersuri, Vasile Ichim și Ion Burcea au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.245 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal", precizează reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție, prin intermediul unui comunicat. 


Un alt caz în care au fost obținute pe nedrept fonduri europene este reprezentat de Mihai Octavian Gabur, acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false. 


"În cursul anului 2011, Mihai Octavian Gabur, în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea nu au fost folosite în acest scop", arată Direcția Națională Anticorupție Constanța. 


Mihai Octavian Gabur mai este acuzat că a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (rapoarte lunare privind consumul de materiale, condică formatori etc.). Demersurile au avut ca urmare obținerea ilegală de către societatea administrată de acesta, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.


Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Octavian Mihai Gabur. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3008 secunde