Acuzații după surparea malului de la Cumpăna: „Goana după voturi i-a împins pe marginea prăpastiei”

5326
2

Articole de la același autor

Situația alunecării de teren de pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, de la Cumpăna, din cauza căreia au de suferit de mai bine de doi ani mai multe familii, a fost analizată, din nou, joi, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. După ședință, prefectul Silviu Coșa a făcut acuzații grave cu privire la motivul pentru care s-a ajuns ca din cauza surpării să fie afectați zeci de locuitori, alții urmând să fie relocați în perioada următoare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost întrunit la nivelul Instituției Prefectului, joi, 14 octombrie, pentru a fi prezentată completarea expertizei tehnice, nr 19.048/24.09.2021, în care a fost analizată starea zonelor limitrofe alunecării de teren, între între km 56+989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (km 7+193 navigație). Această completare a fost solicitată în luna august, tot în cadrul CJSU, pentru a se constata dacă există posibilitatea ca alunecarea de teren să se extindă și să afecteze și alte familii sau chiar activități comerciale, inclusiv pe teritoriul localității Agigea.



În cadrul ședinței, s-a stabilit ca la nivelul localității Cumpăna să fie convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia urmează să fie analizată expertiza tehnică actualizată și dispusă o extindere a perimetrului de siguranță a străzilor afectate din localitate. De asemenea, potrivit reprezentanților Prefecturii, va fi realizată „analizarea și dispunerea de îndată de măsuri pentru relocarea locuitorilor din imobilele situate în perimetrul de siguranță, din expertiza tehnică actualizată”. Concret, având în vedere că a fost extinsă zona care ar putea fi afectată de surpări, există posibilitatea să fie necesară mutarea altor locuitori, pe lângă cei care și-au părăsit gospodăriile în urmă cu mai bine de doi ani și tot așteaptă să se întoarcă acasă. Urmează ca administrația publică locală să stabilească despre câte familii este vorba.



Prefectul Silviu Coșa: „Casele oamenilor o iau la vale pentru că le-au fost cumpărate speranțele”


Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a făcut acuzații, într-o declarație postată în spațiul online, referitor la faptul că s-a ajuns ca oamenii să sufere din cauza „goanei după voturi” și a faptul că „s-a acționat în afara cadrului legal”.



„Problema malului de la Cumpăna este o exemplificare perfectă a modului în care acțiunea în afara cadrului legal poate afecta grav oamenii. Edificarea a zeci de case în zona de siguranță a Canalului Dunăre - Marea Neagră, fără avizul administratorului Canalului, a adus familiile respective în situația în care trebuie să-și reconfigureze traiul. Cetățenii localității își doreau doar să își poată construi propriul cămin, în care să ducă o viață decentă alături de cei dragi. Goana după voturi a aleșilor locali i-a împins, însă, pe marginea prăpastiei. La propriu. Acum, alte instituții ale statului trebuie să intervină pentru a repara lipsa de responsabilitate anterioară. Tinde să devină o caracteristică a mandatului meu, cea de eliminare a efectelor nepăsării: țevi de încălzire preluate de administrația anterioară de ani buni, fără a fi reparate, spitale cu management anterior pandemiei, blazat de rutină, dar care te pun acum în situația de a alege între evacuarea pacienților și asumarea unor riscuri de incendiu, funcționari publici și aleși locali obișnuiți să respecte regula „datului cu pumnul în masă”, iar invocarea Codului Administrativ îi face să leșine teatral în fața Prefecturii, case care o iau la vale pentru că oamenilor li s-au cumpărat speranțele cu bucăți de teren într-o zonă de risc, care se putea prăbuși oricând. Astăzi, împreună cu 37 de conducători de instituții din județul Constanța, am solicitat responsabililor din Cumpăna să delimiteze perimetrul de siguranță, conform expertizei finale și, ulterior, să reloce toate familiile aflate în pericol imediat. Familii cărora tot ei le-au prăbușit speranțele”, a subliniat prefectul Silviu Coșa.



Mariana Gâju: „Responsabilitatea mea o reprezintă viața oamenilor”

Aflată la Bruxelles, la întrunirea Comitetului European al Regiunilor, edilul local Mariana Gâju a subliniat că „nu este vorba despre nepăsare și iresponsabilitate”, așa cum s-a insinuat în declarația prefectului, într-o încercare de a transforma o problemă privind siguranța locuitorilor într-un joc politic. „Ca și edil local, nu am altă responsabilitate decât integritatea locuitorilor, a localității și a tot ceea ce înseamnă viața oamenilor. Problema aceasta este cunoscută de factorii responsabili din 2018, de atunci facem demersuri, ne zbatem pentru soluționarea ei. Cât privește legalitatea construirii caselor, putem să prezentăm documente. Responsabilitatea noastră este să îi ajutăm pe oameni, nu să transformă o problemă de o asemenea amploare într-o luptă politică”, a arătat primarul. 



Comentează știrea

Socrate Toma
15 octombrie 2021
Cumpăna

Bietul liberal , a găsit motive să arunce cu bolovani!. Neputința voastră , liberalilor este evidentă .

Morariu Gică
18 octombrie 2021
Cobadin

Cum de s-au lăsat păcăliți, manipulați atâția oameni de o mahalageoaica roșie? Nu ați aflat, după o viață trăită în România, că ciuma roșie vă fură și gândurile?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5613 secunde