Acuzații de corupție în spatele morții scafandrilor, de la Eforie Nord

2616

Articole de la același autor

Blocul Național Sindical reclamă „un lung șir de abuzuri” în spatele atribuirii contractului pentru supravegherea lărgirii plajei din Eforie Nord. Aceste ilegalități ar fi, acuză sindicaliștii, cauzele reale care au dus la moartea celor doi scafandri, în data de 9 aprilie. La rândul lor, reprezentanții Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineriei Mediului AON SRL, ai căror subcontractori erau cei doi scafandri, au oferit detalii privind pregătirea respectivilor și echipamentele folosite.

Ancheta privind împrejurările în care și-au găsit sfârșitul Emil Marian Matei și Ștefan Adrian Strungaru, cei doi scafandri care au fost scoși în stop cardio-respirator, din adâncurile Mării Negre, în data de 9 aprilie, este încă la început. Oamenii legii trebuie să pună cap la cap informațiile adunate de la martori, să studieze documentația legală și să realizeze expertize peste expertize. Se anunță a fi o investigație complexă, după cum ne-au mărturisit surse din rândul anchetatorilor, mai ales că regulile care trebuie respectate în scafandrerie sunt specifice.



Între timp, noi elemente ies la iveală. Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a lansat în spațiul public o serie de acuzații cu privire la modul cum a fost atribuit contractul de supraveghere a extinderii plajei, cu privire la modul cum a fost realizat caietul de sarcini, dar și la modul de desfășurare a activității comerciale sub apă. Potrivit acestuia, caietul de sarcini realizat pentru licitația pentru Serviciile de monitorizare a biodiversității și calității apei, pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere – faza II” ar fi fost făcut cu dedicație pentru Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineriei Mediului AON SRL, care de altfel a și câștigat licitația.

Dumitru Costin reclamă că în caietul de sarcini era menționată obligativitatea prezentării unor brevete de scafandru eliberate de organizațiile PADI, NAUI sau SSI, în condițiile în care acestea sunt recreaționale și nu atestă o calificare profesională. Aceste aspecte, dar și altele au fost semnalate de Lucian Gabriel Bălan, secretarul general al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor către Direcția Națională Anticorupție Constanța.

„În adresa către DNA Constanța colegii mei atrag atenția asupra gravității situației, întrucât consecințele derulării acelui contract, în condițiile prezentate de SEAP, riscau să aibă ca și consecințe accidente ce puteau surveni operând cu scafandri fără calificarea adecvată sau cu companii care nu respectă condițiile tehnice de îndeplinire a acestei activități, cât și cu riscul pierderii de fonduri europene, alocate acestei lucrări”, a punctat sindicalistul Dumitru Costin.



Echipamentele de scufundare „erau de cea mai înaltă calitate”

În contextul respectivelor acuzații, reprezentanții AON SRL au transmis un comunicat în care au subliniat pregătirea celor doi scafandri, înalta apreciere de care se bucurau.

„Precizăm că ing. Emil Marian Matei, în calitate de expert non-cheie supervizor scufundare IMCA, era administrator al SC SUBSEATEC SRL Mangalia, cu care societatea noastră avea semnat contract de prestări servicii. Avea una dintre cele mai mari experiențe în domeniu, având zeci de ani de scufundări profesionale și fiind recunoscut pentru numărul mare de acreditări internaționale, în materie de scufundări și supervizare scufundări. Biolog doctor cercetător științific Ștefan Adrian Strungaru, în calitate de expert cheie chimie și ecotoxicologie acvatică era angajat al unei universități de prestigiu din țară și avea încheiat cu societatea noastră un contract pentru drepturi de autor și alte drepturi conexe. Era contractat independent, nefiind angajat al SCBIM AOL SRL”, se arată în comunicatul remis.



De asemenea, aceștia au subliniat că nu au ca obiect de activitate principal sau secundar activitatea de scufundare; în schimb AON SRL a asigurat echipamentele folosite la scufundări.

„În acest context, au fost achiziționate echipamente de cea mai înaltă clasă, constând în echipamentele de scufundare, de siguranța scufundării, compresoare, inclusiv ambarcațiuni. Toate echipamentele care au fost solicitate de firma SUBSEATEC SRL erau de cea mai înaltă calitate posibilă, fiind dublate și triplate în funcție de anotimp, iar compresorul care putea să încarce butelii până la 300 de bari era cu activitate electrică”, au mai afirmat reprezentanții societății. Totodată, aceștia au arătat că nu au avut cunoștință de „acțiunile lui Gabriel Lucian Bălan și în acest context nefericit nu înțelegem aserțiunile făcute de competitorii noștri, prin Gabriel Lucian Bălan, reprezentant al Shark, subcontractant al unei firme care a participat la licitație”. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1774 secunde