A explodat bomba în artele marțiale! "Interlopi, pariuri ilegale și evaziune fiscală"

9150
3
A explodat bomba în artele marțiale!
Suspiciuni de ilegalități grave în ceea ce privește practicarea artelor marțiale în județul Constanța. Am primit pe adresa redacției o sesizare din partea unui foarte bun cunoscător al fenomenului, căruia îi vom păstra anonimatul, iar aspectele semnalate ar putea face lesne obiectul unor anchete ale autorităților implicate în lupta anti-corupție.

Vom numi simplu sursa: domnul X. Ne cunoaștem de două decenii, motiv pentru care a avut încredere să-mi înmâneze un dosar stufos, în care a adunat date despre "ilegalitățile sub care se desfășoară antrenamentele în cluburile și asociațiile sportive din județul Constanța".

Trebuie să recunosc că am fost puțin sceptic la început, vizavi de subiectul dezvăluirilor, dar, pe parcurs ce am citit sesizarea, mi-am schimbat opinia și chiar ar fi cazul ca autoritățile statului să intervină și să facă lumină în acest caz.

Domnul X vorbește despre concursuri sportive de amatori și profesioniști, care nu respectă Legea nr. 69/2000, dar și despre federațiile de arte marțiale din România care nu respectă legea, propriile statute și regulamente interne.

"Informațiile au fost culese de la mai multe persoane, care practică arte marțiale, sportivi, antrenori și arbitri, dar care nu au dorit să își facă cunoscute numele, pentru a evita o serie de consecințe ulterioare, deoarece unii practicanți de arte marțiale, antrenori și instructori au legături cu lumea interlopă, antrenează interlopi sau participă la concursuri în care se fac pariuri ilegale pentru meciurile desfășurate între sportivi. De asemenea, o serie de conducători ai federațiilor sportive nu respectă legea, încurajează și perpetuează ilegalitățile din cadrul federațiilor sau acceptă tacit unele situații ilegale. Federațiile naționale de arte marțiale depun bilanțuri contabile, sunt verificate de către reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului, dar în bilanțurile contabile nu apar banii încasați la toate campionatele și cupele, tocmai pentru a permite unor organizatori să încaseze banii și să nu se înregistreze legal cu ei.

Organizatorii sunt în foarte multe cazuri chiar conducătorii federațiilor. La nivelul fiecărei federații există cluburi ai căror antrenori și instructori nu respectă legislația fiscală, încasează venituri pe care nu le declară. În acest fel, se realizează o evaziune fiscală de mai multe milioane de lei anual. Chiar dacă federația nu are dreptul de a verifica situația financiară a cluburilor membre, care sunt persoane juridice independente, totuși, în situația în care acestea fac delegarea pentru organizarea concursurilor, pot controla încasarea banilor și eliberarea de chitanțe fiscale. Ceea ce nu se face în foarte multe situații", susține domnul X.

Conducători și antrenori fără atestat MTS

Sursa "Cuget Liber" lansează săgeți spre federații, care permit afilierea cluburilor sportive legal constituite, dar care nu au în conducerea lor sau nu au angajați antrenori sau instructori atestați de MTS.

"De regulă, în acest tip de cluburi, cei care conduc antrenamentele sunt elevi ai maeștrilor care conduc federațiile. Aceste persoane plătesc taxe de examen pentru gradele sau centurile negre acordate de către maeștri și, în acest fel, conducătorii federațiilor trebuie să-i accepte în cadrul federațiilor pe cei care le plătesc taxe, le organizează stagii de pregătire pentru care le dau bani și care participă cu sportivii din cluburile lor la campionate și cupe", explică domnul X.

Pe culoarul penalului

Din acest punct, se intră chiar pe culoarul penalului.

"Consider că principalele fapte penale sunt următoarele:

- Falsuri în înscrisuri, conform art. 323 Cod Penal, care se referă la uzul de fals, adică folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice. În acest sens, persoanele în cauză se folosesc de diplomele de grad, pentru a încheia contracte de închiriere a sălilor de sport sau pentru concursuri, își arogă o calitate oficială de antrenor și reușesc să înșele reprezentanții instituțiilor cu care încheie aceste contracte. Dar diplomele de grad nu reprezintă actele oficiale recunoscute.

- Organizarea antrenamentelor fără autorizațiile legale, ale persoanelor care conduc ședințele de pregătire, care nu au carnete de antrenor sau instructor eliberate de MTS, dar pretind cu bună știință că au calități oficiale, iar conform art. 215 Cod Penal referitor la înșelăciune, aceasta reprezintă inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust. Exact ceea ce se întâmplă cu aceste persoane, care pretind că sunt antrenori autorizați și astfel păcălesc sportivii, părinții și alte persoane fizice sau juridice (sponsori: societăți comerciale private, primării și consilii județene), iar de pe urma antrenamentelor, a sponsorizărilor, obțin bani și alte foloase materiale, de la cei pe care astfel îi induc în eroare", precizează sursa "Cuget Liber".

Riscuri privind siguranța sportivilor

În acest context, s-ar crea o serie de riscuri privind siguranța sportivilor.

"Ei sunt antrenați de persoane neautorizate, care nu au acte legale și nu respectă legislația sportivă actuală. Multe dintre aceste persoane neautorizate nu au participat la un curs de acordare a primului ajutor, deci nu pot să intervină în caz de urgență. O mare parte dintre sportivii antrenați de aceste persoane nu sunt asigurați contra accidentelor, nu au avize de la medicina sportivă. Excepție fac doar sportivii pe care îi înscriu și participă la campionatele naționale. Dar rămân multe concursuri unde participă sportivi neasigurați și care nu au avizul medical de specialitate", semnalează specialistul.

Chitanțe sau evaziune fiscală?

Nu în ultimul rând, este vorba despre aspectul fiscal.

"Se produce o evaziune fiscală la multe cluburi sportive, care nu înregistrează veniturile din taxele de antrenament, examenele de grad (pentru centuri), stagiile de pregătire sau organizarea de concursuri. Conducătorii acestor cluburi, ca antrenori sau instructori, încasează ca venituri sume mari de bani, pe care nu le declară ca fiind impozabile.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005, articolele 6, 11 și 12, care se referă la reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă. Aceste persoane, pentru o perioadă de mai mulți ani, de regulă de la momentul afilierii clubului la federația de specialitate, au reținut sumele încasate și nu au plătit niciodată impozitele aferente, au cheltuit banii în folos propriu. În acest sens, se poate estima o evaziune fiscală de câteva zeci de mii lei/an, pentru fiecare persoană în cauză și cumulat, de mai multe milioane de lei. Din discuțiile purtate cu sportivi din alte județe, situația este generalizată, adică un număr redus de cluburi sportive din țară eliberează chitanțe pentru antrenamente, stagii de pregătire, examene de grad și la organizarea de concursuri", punctează domnul X.

O situație gravă la nivel național

Sursa "Cuget Liber" spune că ceea ce se întâmplă la Constanța este valabil la nivelul întregii țări.

"Din punct de vedere statistic, situația din județul Constanța se poate centraliza astfel: 60 de cluburi sportive, asociații și grupări, dintr-un total de 72, au probleme juridice și fiscale. Generalizând, la nivelul municipiului București, unde sunt înregistrate un număr foarte mare de cluburi sportive, asociații și grupări sportive, plus cele din restul țării, rezultă o situație gravă de încălcare a legilor", susține sursa, care vine și cu o propunere: "Pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea, este necesară coordonarea acțiunilor reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului, ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu sprijinul Poliției și al Jandarmeriei. Aceste acțiuni trebuie să fie pregătite în mod discret, detaliat și să fie organizate simultan, deoarece mulți dintre antrenorii vizați, dar și conducătorii federațiilor sunt în legătură permanentă, se pot anunța rapid și nu vor putea fi găsiți la sălile de sport în care își desfășoară activitățile. Iar dacă află că au fost declanșate acțiuni de verificare, cei vizați vor opri activitățile sportive la sălile de sport sau încasările de taxe".

v v v

Așadar, semnalul de alarmă a fost tras. Mingea se află acum în terenul autorităților și să vedem cum vor reacționa. De asemenea, "Cuget Liber" va prezenta, în edițiile viitoare, situația mai multor cluburi constănțene care figurează pe "lista neagră". 

Comentează știrea

geo
14 martie 2018
evaziunea

gata a-ti identificat marea evaziune fiscala la cluburile amarate de karate care isi fac veacul prin diverse sali de sport - inchiriate, pe ei pe mama lor. Dar cu cei care produc bani negrii la greu ce facem? Gen litoralul vara, portul constanta, evaziunea din fier vechi si cereale, imobiliare, etc.

Gigi&Corina
15 martie 2018
Total Dance Center

Fix aceleasi infractiuni se petrec si la clubul de dans Total Dance Center,club caruia ziarul Cugetliber ii face o reclama desantata.In plus pedofilul Gigi Marian Osolos si Corina Tiron sunt sub control judiciar intr-un dosar pt trafic de persoane deschis de DIICOT.Nu ati dori sa publicati date concrete,care exista in cazul acestui club,decat sa prezentati alegatiile lui X

zero
16 martie 2018
barat

Hai ca asta-i buna, pariuri ilegale si interlopi... Si sunt curios care sunt alea 72 de cluburi din constanta, ca suntem vreo 10-15 cluburi mai mari, care participam mereu la aceleasi competitii (vedeti celalalt articol Muget Liber, suntem enumerati acolo), plus inca 20 de cluburi de alte stiluri traditionale CEL MULT. Campionate pe care apropo, noi le organizam, si de multe ori scoatem bani din buzunarele noastre doar ca sa putem face ceva frumos pentru copii. Sursa nu o numiti, si inteleg si de ce, ca s-ar trezi cu vreo 20 de dosare pentru calomnilei nesimtite pe care le publicati fara nici un fel de dovada (dosarul ala, daca exista, vrem sa-l vedem si noi, ca sa stim despre ce e vorba, ca asa, am si eu 1000 de dosare, dar le tin secrete). Oricum, va asteptam cu politia si cu mai ce vreti voi, sa va bagam actele in fata, si certificatele de antrenori, si actele de la MTS, si alea de la DJST Constanta, si tot ce mai vreti voi. Dar nu o sa veniti nicaieri. V-ati scris mizeria asta de articol "senzational", v-ati mai cacat putin pe munca unor oameni care practica un sport pagubos din punct de vedere financiar si antreneaza generatii de sportivi. Oricum, nivelul jurnalismului in constanta e de mult cunoscut ca fiind sub nivelul marii, ne-ati demonstrat doar inca o data ca sunteti exact ceea ce credem despre voi ca sunteti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2545 secunde