112 – Apel doar pentru urgențe. "Într-o zi, este posibil ca noi înșine să avem nevoie de ajutor!"

850
112 – Apel doar pentru urgențe.

Articole de la același autor

Zilnic, zeci de persoane inconștiente pun de drumuri salvatorii cu apeluri false la 112. Serviciul de Urgențe primește anual mii de alerte care se dovedesc a fi doar niște glume proaste. Distracția de câteva momente a unei persoane poate costa viața altora.


Polițiștii fac un apel la toți cetățenii să nu mai facă astfel de glume, să își învețe copiii să sune la 112 numai atunci când au o urgență și niciodată în joacă. "Nu mai reprezintă un secret faptul că în ultima perioadă de timp ne confruntăm cu foarte multe apeluri false la 112 în care se reclamă situații îngrijorătoare, răpirea unor persoane, lipsirea de libertate sau sechestrată. Peste 80 de polițiști au căutat o adolescentă din Constanța, week-endul, iar totul s-a dovedit a fi o glumă proastă. Din păcate, nu a fost un caz singular", explică reprezentanții Inspectoratului General al Poliției.


Învățați copiii să folosească 112!
Aceștia fac un apel la sprijin și înțelegere din partea cetățenilor. "Problema apelurilor false la 112 nu este una numai instituțională ci a tuturor celor care la un moment dat, au nevoie de ajutor. Dacă sunteți copii, nu vă jucați cu 112. Poate alți copii în acel timp au nevoie de cei de la 112 ca să ajungă la ei", au spus cei de la IGPR. 
Polițiștii insistă ca părinții să le explice copiilor că apelarea numărului 112 nu este o joacă, însă se adresează și adulților. "112 nu este un mijloc de a crea alibiuri. Să nu uităm că sutele de polițiști angrenați în căutarea unor prezumtive victime sunt aceiași care trebuie să intervină la urgențe reale. Mai mult, din spatele patrulelor de pe străzi sunt specialiști, tehnică de localizare, logistică, decidenți, procurori, polițiști. Pentru eficiența un astfel de angrenaj, acești oameni ar trebui să se ocupe de cazuri reale, cele în care viața unor rude, vecini, prieteni, cunoștințe de-ale noastre este pusă în primejdie. Aici nu vorbim doar de utilizarea unor resurse ale poliției, pentru că poliția trebuie să răspundă la fel la orice astfel de alerte: false sau adevărate. Vorbim însă despre timpii pe care îi putem pierde cu intervenția în cazuri reale, din cauza unor alarme false. Așadar, fac un apel de urgență penbtru numărul de urgență 112: să nu punem în pericol viața și sănătatea semenilor. Într-o zi este posoibil ca noi înșine să avem nevoie de ajutor!", mai spun cei de la Inspectoratul General de Poliție.


Amenzi prea mici
În prezent, amenzile pentru cei care fac apeluri false la numărul unic de urgență 112 sunt încă destul de mici. Astfel, părinții unui copil care a sunat din joacă riscă o amendă de 500 de lei. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunțat că sunt discuții pentru ca sancțiunile să fie crescute. "Actul normativ este în dezbatere. Sunt țări care nu se opresc la o amendă, ci poți face închisoare pentru astfel de fapte. Pentru descurajarea apelurilor false, amenda trebuie crescută cel puțin gradual ori de la început să fie cuantumul mai mare. Din păcate, mulți scapă acum prin faptul că nu pot fi identificați", spune Raed Arafat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0742 secunde