11 ani de NATO în România

101
11 ani de NATO în România - 11anidenato-1428496281.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta se împlinesc 11 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice (NATO), acesta fiind considerat unul dintre cele mai mari succese ale politicii românești din 1989 încoace. Pe baza unei propuneri legislative adoptate, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se sărbătorește în prima duminică a lunii aprilie. 


Începând din anul 1990, poporul român a ales drumul către integrarea euroatlantică, acesta fiind un obiectiv constant al politicii externe românești, obiectiv susținut timp de peste un deceniu de un amplu proces de reforme politice, economice, sociale și militare. 


România și-a depus oficial candidatura la NATO în anul 1993 și un an mai târziu, a fost primul stat din Europa Centrală și de Est care a răspuns invitației lansate de a participa la Parteneriatul pentru Pace (PfP). 


Eforturile României de aderare la NATO s-au desfășurat în mod unitar, pe baza unui program național pentru aderare, care a avut ca obiectiv central reformarea sistemului militar și compatibilizarea acestuia cu standardele NATO. 


Integrarea în structura Nord-Atlantică a fost un proces îndelungat, a cărui constantă a constituit-o larga susținere a poporului român, pentru care calitatea României de membru NATO echivalează cu garanția securității și stabilității pe plan extern. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4638 secunde