Ziua Maritimă Mondială aduce în atenția omenirii rolul crucial al navigatorilor în susținerea vieții pe planetă

854
Ziua Maritimă Mondială aduce în atenția omenirii rolul crucial al navigatorilor în susținerea vieții pe planetă - fondziuamaritimamondialaprintkit-1632060728.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 30 septembrie 2021 va fi celebrată Ziua Maritimă Mondială. Cu acest prilej, Organizația Maritimă Internațională (IMO) găzduiește webinar-ul „Navigatorii: la baza viitorului transportului maritim”. În cadrul reuniunii vor lua cuvântul Kitack Lim – secretarul general al IMO și patru navigatori, care vor aborda teme de mare actualitate în shipping-ul internațional: diversitate, siguranță, schimburile de echipaje și mediu.

Totodată, de Ziua Maritimă Mondială, sediul IMO, din Londra, va fi iluminat în albastru, pentru a evidenția eforturile depuse de navigatori pe timpul pandemiei, rolul lor în transportul maritim și în viitorul acestuia.

Secretarul general al IMO, Kitack Lim a invitat statele membre ale IMO, organizațiile interguvernamentale și neguvernamentale din shipping să se alăture acestei inițiative și să ilumineze în albastru cele mai emblematice clădiri, poduri, porturi maritime, nave, monumente și muzee.

În mesajul adresat de Kitack Lim, cu prilejul Zilei Maritime Mondiale, se spune: „Pe măsură ce ne apropiem de un nou an, pandemia COVID-19 continuă să domine omenirea, multe țări impunând blocaje și restricții de călătorie. Dezvoltarea diferitelor vaccinuri oferă speranță, deși pentru mulți navigatori situația este încă disperată. Sute de mii nu pot părăsi navele, în timp ce mulți alții nu se pot ambarca. Abandonarea navigatorilor a atins niveluri record în 2020. Această criză umanitară amenință comerțul global și navigația în siguranță. Cu toții trebuie să contribuim pentru a sprijini profesioniștii curajoși care continuă să susțină comerț global. Dedicarea și profesionalismul a peste un milion și jumătate de navigatori din întreaga lume merită marea noastră admirație și recunoștință, dar mai importantă este acțiunea imediată.”

Secretarul general al IMO îndeamnă toate țările să desemneze navigatorii drept lucrători cheie, așa cum se subliniază în Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite adoptată în decembrie 2020. Până în prezent, cu puțin peste 50 de state membre ale OMI au făcut acest lucru.

Odată cu acordarea statului de lucrători cheie, navigatorii vor avea prioritate la vaccinare, iar statele lumii trebuie să le faciliteze accesul la vaccin. Viața, sănătatea și libertatea navigatorilor sunt puse în pericol nu doar de pandemie, ci și de fenomenul pirateriei pe mare, atrage atenția Kitack Lim.

Mesajul adresat guvernelor lumii se încheie cu următorul îndemn:

„Avem un an provocator în față. Să ne concentrăm pe găsirea de soluții și pregătirea pentru lumea post-Covid - o lume în care

transportul maritim durabil va juca un rol crucial!”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5482 secunde