Vreţi să plătiţi mai puţin la curent electric? Puneţi becuri inteligente!

876
Vreţi să plătiţi mai puţin la curent electric? Puneţi becuri inteligente! - fond2-1630687824.jpg

Articole de la același autor

Vine sezonul rece şi se anunţă facturi mari la energia electrică. Dacă vreţi să economisiţi bani şi să plătiţi mai puţin, o soluţie ar fi să vă puneţi becuri eficiente energetic care reduc semnificativ factura la curent şi reduc amprenta de carbon, responsabilă cu emisiile de CO2, adică cu poluarea.

Uniunea Europeană (UE) a introdus de la începutul lunii septembrie etichete noi energetice pentru produsele de iluminat. Aici intră becurile şi diferitele dispozitive care ne luminează încăperile. Decizia UE vine în sprijinul populaţiei europene care se confruntă cu facturi la energie din ce în ce mai mari dar şi pentru a reduce poluarea până în 2030 la un nivel de 60%. Astfel, dacă vă cumpăraţi becuri noi sau lămpi de iluminat trebuie să fiţi atenţi la eticheta acestora care s-a simplificat şi ea. Nu vor mai fi acceptate clasificările de tipul A+ sau A++, oficialii europeni au optat pentru clasificarea mai simplă de la A la G, ca şi în cazul frigiderelor, combinelor frigorifice, maşinilor de spălat rufe sau vase şi televizoare. În ultimii ani becurile şi modulele LED au devenit din ce în ce mai eficiente, dar şi preţul era unul pe măsură. Acum, noile etichete vor aduce mai multe date despre produs existând chiar şi un cod QR, care prin scanare se va face legătura cu baza de date a UE unde consumatorii vor găsi informaţii detaliate. „Avem pe rafturi deja becuri şi corpuri de iluminat cu noile etichete şi cu noile scale energetice de la A la G. Unde A reprezintă gradul cel mai înalt de eficienţă energetică, iar G cel mai puţin eficient. Actualizarea etichetelor permite consumatorilor să vadă mai uşor care sunt produsele care îi pot ajuta se economisească bani şi energie”, a spus Gheorghe Toma, responsabil de raion dintr-un magazin de electrocasnice. Un bec eficient energetic costă şi cu 20 de lei mai mult decât un bec obişnuit, dar şi durata de viaţă este mai mare iar consumul de energie electrică se reduce şi cu 86%. „Am pus în toată casa becuri economice la 10 lei bucata. Nu am pus becuri puternice sunt de 10 W şi economisesc la factură destul de mult. E adevărat că la două camere, un frigider şi un televizor nu consum mai mult de 150 de kWh”, a precizat Marin Cozma, pensionar.

Trecerea la becurile eficiente energetic se va face treptat

Specialiştii europeni spun că noua scară este mai strictă şi este concepută astfel încât foarte puţine produse să poată obţine clasificările A şi B. Pe piaţă vor intra treptat produse mai eficiente iar iniţial se vor găsi la raft produse de iluminat cu etichete din clasa C şi D. Pentru a permite vânzarea stocurilor existente, normele prevăd o perioadă de 18 luni în care produsele cu etichetă veche pot fi vândute în continuare pe piață în puncte fizice de vânzare cu amănuntul. Pentru vânzările online însă, vechile etichete afișate online vor trebui înlocuite cu cele noi în termen de 14 zile lucrătoare. Aşadar, utilizarea becurile eficiente energetic de ultimă generaţie vor aduce o reducere a facturilor şi cu 40%, sunt de părere specialiştii, asta dacă şi restul electrocasnicelor au clase energetice înalte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4897 secunde