Vreți să găsiți un loc de muncă în România sau Bulgaria? Iată platforma online care vă ajută

717
Vreți să găsiți un loc de muncă în România sau Bulgaria? Iată platforma online care vă ajută - fondvretiunlocdemuncaromaniabulg-1554223393.jpg

Articole de la același autor

"România și Bulgaria suferă de aceeași boală: criza forței de muncă. Fenomenul este mai accentuat în zona de graniță. În România, sunt tot mai multe domenii de activitate pentru care nu se găsesc angajați. De aceea nu se pot dezvolta noi afaceri. Cauzele sunt cunoscute: declinul demografic, migrația externă și internă a forței de muncă, abandonul școlar și existența unui număr mare de tineri care nici nu lucrează, dar nici nu vor să se angajeze. Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța va continua să colaboreze cu Asociația Industriașilor din Veliko Tarnovo și Asociația Industriașilor din Bulgaria pentru a identifica persoanele, în special din rândul șomerilor, care pot fi angajate în muncă", a declarat Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, la conferința de presă organizată, ieri, la hotelul "Ibis" din Constanța.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul finalizării proiectului "Crearea unui model durabil și a unei rețele de parteneri care să sprijine ocuparea și mobilitatea forței de muncă în regiunea transfrontalieră Bulgaria - România".

Despre proiect și rezultatele obținute au vorbit Mitko Gospodinov - directorul executiv al Asociației Industriașilor din Veliko Tarnovo, Zechko Dimitrov - directorul de programe al Asociației Industriașilor din Bulgaria, expertul Tomcho Tomov și Luiza Cerbula - conducător de proiect din partea CCINA.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni, de pe 4 aprilie 2017 până pe 3 aprilie 2019, și avut un buget total de 593.492,79 euro, din care 504.468,87 reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă.

Grupurile țintă au fost: populația activă din zona transfrontalieră a Bulgariei și României (aproximativ 2.125.600 de persoane), populația inactivă și șomerii din regiunea transfrontalieră (aproximativ 400.000 de persoane) și minim 500 de companii private din ambele țări.

În cadrul proiectului, au fost elaborate o serie de instrumente care sunt puse la dispoziția agenților economici și a forței de muncă din piață. Astfel, 20 de experți, câte 10 din fiecare țară, au elaborat cataloage de competențe pentru ocupațiile cu potențial de mobilitate din: agricultură, silvicultură și pescuit, industria prelucrătoare, construcții, transport și depozitare, servicii de cazare și alimentație publică.

40 de profiluri de competențe

Au fost dezvoltate 40 de profiluri de competențe, care includ descrierea ocupației, nivelul de educație și calificare cerut, cunoștințele și abilitățile necesare. Pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost elaborate instrumente on-line de evaluare a competențelor, șase cursuri on-line specializate și două cursuri de limbă străină (bulgară și română) pentru începători, care pot fi urmate de persoanele inactive.

Nu au fost uitați nici specialiștii din departamentele de resurse umane ale întreprinderilor, pentru care au fost organizate cursuri speciale în România și Bulgaria. Pregătirea lor a vizat îmbunătățirea abilităților în selectarea forței de muncă de pe cealaltă parte a graniței.

De asemenea, a fost creată o platformă on-line cu locurile de muncă vacante în sectoarele economice selectate, pe care au fost postate, deja, 40 de anunțuri de angajare.

În România, un număr de 1.050 de angajatori și 30 de instituții și firme de recrutare din județele Constanța și Călărași au fost informate cu privire la acest proiect, iar 140 de persoane inactive și șomeri aflați în căutarea unui loc de muncă au fost ajutați să se familiarizeze cu platforma on-line.

Pe viitor, proiectul se va adresa și altor grupuri țintă, în special elevilor, studenților și absolvenților diferitelor forme de învățământ, care vor fi ajutați să găsească un loc de muncă, a afirmat expertul Tomcho Tomov.

"Este un proiect de succes! - a concluzionat Mitko Gospodinov. Am stabilit contacte strânse cu România. Am colectat un volum foarte mare de date utile pentru agenții economici și forța de muncă din România și Bulgaria și au fost organizate schimburi de experiență între cele două țări".

XXX

Stimați cititori, agenții economici și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de rezultatele acestui proiect accesând adresa de internet http:jobmobility.info/. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.726 secunde